StoryEditor

Ocena jakości siary – jak to zrobić w praktyce?

Ocena jakości siary nie zajmuje dużo czasu i nie kosztuje zbyt wiele, a rzutuje na skalę i ekonomikę produkcji mleka w gospodarstwie! Jak wykonać ja prawidłowo? – czytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.
26.04.2021., 13:04h
Istnieje szereg czynników, które mają wpływ na jakość uzyskiwanej od krowy siary, a więc ilość obecnych w niej immunoglobulin. Ich niewystarczającą ilość naukowcy łączą m.in. z: niewłaściwym żywieniem krów, w tym zwłaszcza w ostatnich trzech tygodniach ciąży, przebytymi chorobami/infekcjami a także wydajnością mleczną zwierząt.


Wiąże się z tym również zależność dotycząca objętości uzyskanej od krowy siary. Generalna zasada brzmi, że im jest je j więcej w pierwszym zdojeniu po porodzie, tym przypuszczalnie może zawierać w swoim składzie mniej immunoglobulin. Największe stężenie immunoglobulin znajduje się w pierwszej zdojonej siarze, a w kolejnych może być nawet kilkakrotnie niższe. Jeśli przykładowo przyjmiemy, że w pierwszym udoju znajduje się 100 g immunoglobulin/l, w drugim będzie 60 g/l, a w trzecim tylko 25 g/l.


Zgodnie z powszechną wiedzą, minimalna ilość immunoglobulin, jaką cielak powinien otrzymać przy pierwszym pojeniu to 150–200 g, a najlepiej co najmniej 300 g/immunoglobulin w pierwszych dwóch godzinach życia. Warto bardzo dokładnie określić ich liczbę, bo zależy od niej bardzo wiele, nie tylko zdrowie cieląt, ale także ich przyszłe wyniki produkcyjne, które mają bezpośrednie przełożenie na wyniki finansowe każdego gospodarstwa mlecznego.

Jak to zrobić w praktyce, a także sprawdzić czy cielęta zostały prawidłowo odpojone? Które narzędzia można wykorzystać, jak się nimi posługiwać oraz interpretować uzyskany wynik testu – zamów prenumeratę „top agrar Polska” i przeczytaj artykuł w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.

mj
Fot. Sierszeńska


Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 14:06