Takie atrakcje zafundowała firma LNB uczestnikom IX Edycji Mlecznej Akademii. Do Zamku wybudowanego przez Zakon Krzyżacki w XIV wieku, na wzgórze w miejscowości Ryn na Mazurach zjechało ponad 300 producentów mleka, doradców żywieniowych, naukowców i ekspertów. Jak przebrnąć przez newralgiczny okres przejściowy bez strat mleka, następstwa chorób metabolicznych, problemów z rozrodem i brakowania?
Okazuje się, że dzięki stale prowadzonym w tym zakresie badaniom naukowym i pojawiającym się nowym komponentom na rynku jest to możliwe.
Ostra dawka
Z wielokrotnie przeprowadzanych badań naukowych wynika, że zastosowana w żywieniu, w okresie przejściowym kapsaicyna zawarta w ekstrakcie z papryki chili otoczkowana dwukrotnie (żeby nie ulec rozłożeniu w żwaczu) trafia do jelita, gdzie jest wchłaniana. Utrzymuje glukozę we krwi na odpowiednim poziomie, tak aby zapobiec nadmiernemu uruchamianiu rezerw energetycznych i tym samym ujemnemu bilansowi energetycznemu (który prowadzi do ketozy). W ponad 95% badanych przypadków poprawia wydajność o co najmniej 1-2 litry mleka dziennie.
– W badanych stadach kapsaicyna obniżyła procent krów zapadających na podkliniczne ketozy z 10,2 do 1,7% - mówi Clementine Oguery, z firmy Pancosma.
Zbadaj sobie paszę
To już możliwe - we własnym zakresie możemy przebadać zboża, kiszonki, mieszanki treściwe, a nawet TMR. Urządzenie wyposażone w mini laboratorium przypominające wyglądem policyjny sprzęt do namierzania piratów drogowych zaprezentowała firma NOACK. Aura Nir ma wspomóc pracę doradców żywieniowych i wyspecjalizowane gospodarstwa mleczne w przydomowej, szybkiej i dość dokładnej analizie pasz – pełny skład substancji odżywczych i wilgotność. Każdy komponent paszowy jest kilkadziesiąt lub kilkaset razy kalibrowany tak aby podać jak najbliższy prawdzie wynik. Analiza paszy trwa dwie minuty. Plusów bardzo wiele, jedna wada - cena.
Chroniona metionina
Stale powraca się do tego tematu. Pewnie dlatego, że ten limitujący aminokwas jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu wysokoprodukcyjnego organizmu krowy. Bez dostarczenia go z zewnątrz nie ma mowy o wysokiej produkcji, pobraniu suchej masy i zdrowej wątrobie w okresie tuż po wycieleniu.
- Właśnie w Lacto Boost znajdują się nowe kultury drożdży, ekstrakt z papryki chili, chroniona metionina i dodatek smakowo zapachowy, Żeby krowy chętniej pobierały mieszanki - mówi Maciej Piękniewski z LNB. Koszt nowego dodatku to 115 zł za worek 20 kg. Wydaje się sporo, bo tyle właśnie powinna pobrać krowa podczas 42 dni okresu przejściowego (0,5 kg/szt./dzień).
Jednak wszelkie potencjalnie niebezpieczne dla kieszeni hodowcy schorzenia okresu okołoporodowego m.in. ketoza, zatrzymanie łożyska, hipokalcemia, kwasica i problemy z rozrodem możemy mieć dzięki temu z głowy. Potwierdzają to badania naukowe. Pamiętajmy, że po problemach zdrowotnych zapoczątkowanych w okresie przejściowym będziemy zbierać żniwa w laktacji. Koszty leczenia schorzeń okołoporodowych wynoszą od 500 do 1000 zł. A każda krowa, która przechorowała obniża swój potencjał produkcyjny w kolejnych laktacjach.
Żywienie restrykcyjne
- Krowy przed wycieleniem są w zbyt dobrej kondycji, a w dawce jest zbyt dużo energii - mówi prof. Włodzimierz Nowak z UP w Poznaniu.
Według profesora tendencje żywieniowe w okresie przejściowym w ostatnich miesiącach uległy znacznym zmianom przez licznie prowadzone na ten temat badania naukowe. Uzyskanie wysokiego pobrania suchej masy może wspomóc dodatek cukrów prostych, co również znacznie poprawia smakowitość paszy.
- Trzeba zmniejszyć ujemny bilans energii, ale nie skrobią i tłuszczem. Żeby pokryć zapotrzebowanie po wydzieleniu trzeba zadbać o strukturę paszy, jakość objętościowych, stosować dodatki glikogenne - tłumaczy profesor.
Konferencja LNB co roku przyciąga hodowców z całego kraju. Nie ma się co dziwić, na talerzu podana jest wiedza ekspertów z wyższej półki w przyswajalnej formie.
dkol