
Jak zwraca uwagę prof. Zygmunt M. Kowalski, sytuacja na rynku mleka jest w ostatnich miesiącach dynamiczna i podlega licznym zmianom. Zwiększone ceny skupu mleka, które obserwujemy w ostatnim czasie zachęcać hodowców do intensywniejszej produkcji mleka.
Jedną z najczęściej stosowanych metod "podkręcania" wydajności produkcji mleka może być stosowanie zwiększonych dawek pasz treściwych, kosztem zmniejszonego udziału pasz objętościowych w dawkach pokarmowych. Według eksperta z Krakowa, chociaż pasze treściwe są również drogie i ich ceny wzrastają, napływające tańsze zboże z Ukrainy może spowodować, że ceny części zbożowej mieszanek treściwych staną się bardziej atrakcyjne, będą zachęcały do stosowania większych dawek pasz treściwych.
– Taka sytuacja na rynku mleka – dobra cena skupu, a także na rynku pasz – tańsze pasze zbożowe, może spowodować zwiększone zagrożenie kwasicą żwacza, w tym kwasicą podostrą (SARA). Ryzyku kwasicy mogą sprzyjać również niedobory pasz objętościowych, coraz u nas powszechniejsze z powodu suszy. Mamy więc tańsze treściwe, a mniej pasz objętościowych – podkreśla prof. Kowalski.
Jakie są główne przyczyny podostrej kwasicy żwacza i w jaki sposób możemy zmniejszyć ryzyko jej pojawienia się w naszym stadzie. Zamów prenumeratę i czytaj w najnowszym, wrześniowym wydaniu dodatku specjalnego top bydło.
mj/Fot. Jajor
