- Stale powtarzający się wysoki mocznik w mleku u danej sztuki, może świadczyć o tym, że jest to krowa dominująca w stadzie, która zawsze staje w miejscu gdzie w najgłębszej warstwie wysypanego TMR-u jest najwięcej paszy treściwej (nawet dwu lub trzykrotnie niż zalecane), bo został nierównomiernie zmieszany lub rozprowadzony - mówił Łukasz Puławski podczas jednego z wykładów Ferma Bydła w Łodzi.
Podczas audytów przeprowadzanych przez firmę Diamond V wykonywana jest ocena warunków przechowywania pasz, praca wozu paszowego (ustawień, utrzymania, serwisowania i przygotowywania TMR-u), ale również oceniany jest efekt końcowy, czyli TMR - jego jakość, pocięcie i homogenność.
Podczas audytów przeprowadzanych przez firmę Diamond V wykonywana jest ocena warunków przechowywania pasz, praca wozu paszowego (ustawień, utrzymania, serwisowania i przygotowywania TMR-u), ale również oceniany jest efekt końcowy, czyli TMR - jego jakość, pocięcie i homogenność.
Prelegent z Diamond V mówił, że jego firma sprawdziła, że wystarczy aby siano i słoma były pocięte na odpowiednią długość, a dzienna wydajność mleka może wzrosnąć nawet o 3 l, tak było w przypadku jednego z gospodarstw, w których przeprowadzili audyt.
Jak zrobić dobrze wymieszany TMR?
- Należy ustawić wóz paszowy poziomo, tak żeby składniki były równomiernie rozprowadzone (na równej powierzchni),
- Czas mieszania po dodaniu ostatniego komponentu powinien wynosić od 3 do 5 minut,
- Trzeba regularnie serwisować wóz i wymieniać noże,
- Zanim kupimy wóz dopasujmy go dobrze do mocy ciągnika,
- Uwaga na przeładowanie wozu,
- Warto sprawdzać poprawność działania wagi,
- Ustawić optymalnie liczbę obrotów na minutę (czasami wystarczy nawet drobna zmiana z 30 na 38 obr./min, aby uzyskać bardziej jednorodny TMR)
- Pasze powinny trafiać na środek wozu paszowego
- Warto zastosować rozdzielacz strumienia wody i innych płynnych składników dawki
- Audyt przygotowania TMR pomaga znaleźć "słabe punkty" tego procesu i daje hodowcy konkretne zalecenia, dzięki którym w prosty sposób może poprawić równomierność wymieszania składników na całym stole paszowym - mówił Puławski.
Koszty żywienia stanowią kluczowy element opłacalności produkcji mleka, dlatego tak ważne jest jak faktycznie wygląda TMR na każdym odcinku stołu paszowego i to, żeby krowy otrzymywały paszę, która została zbilansowana względem ich potrzeb. Nieprawidłowe wymieszanie i pocięcie komponentów TMR-u przyczynia się do rozwoju chorób metabolicznych i obniżenia produkcji mleka.
dkol