Trawienie włókna w żwaczu
W procesie trawienia składników włókna w żwaczu, w warunkach beztlenowych enzymy produkowane przez bakterie i pierwotniaki rozkładają celulozę i hemicelulozy do kwasu pirogronowego, a z niego produkowane są najważniejsze lotne kwasy tłuszczowe (LKT), tj. kwas octowy, propionowy i masłowy (rys. 1)
Fermentacji podlegają również skrobia i dwucukry. O ile w procesie fermentacji składników włókna podstawowym LKT jest kwas octowy, o tyle w procesie przemian skrobi powstaje głównie kwas propionowy. Dominującym LKT w żwaczu jest kwas octowy (70–75% sumy LKT), a pozostałe kwasy produkowane są w mniejszej ilości (propionowy 20–30%, masłowy 5–10%). Produkcja kwasów tak ważnych dla krowy jest wynikiem jej symbiozy z mikroorganizmami. Dzięki fermentacji bakterie i pierwotniaki uzyskują energię do życia oraz "szkielety" węglowe do syntezy białka (aminokwasów) oraz tłuszczu (kwasów tłuszczowych). Udział trawienia żwaczowego składników włókna to prawie 100%. Tylko niewielka część fermentowana jest w jelicie grubym.
Niestety, w czasie fermentacji celulozy i skrobi powstaje znaczna ilość wodoru (H2), który prze...