StoryEditor

Włókno i białko w paszy – jak wykorzystuje je krowa?

Dla wszystkich tych, którzy pragną uzupełnić wiedzę o izokwasach (artykuł prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie; wydanie 11/2023 dodatku top bydło), prezentujemy najważniejsze informacje o przemianach węglowodanów i białka ogólnego w żwaczu.  
25.10.2023., 12:10h

Trawienie włókna w żwaczu

W procesie trawienia składników włókna w żwaczu, w warunkach beztlenowych enzymy produkowane przez bakterie i pierwotniaki rozkładają celulozę i hemicelulozy do kwasu pirogronowego, a z niego produkowane są najważniejsze lotne kwasy tłuszczowe (LKT), tj. kwas octowy, propionowy i masłowy (rys. 1)

 

Fermentacji podlegają również skrobia i dwucukry. O ile w procesie fermentacji składników włókna podstawowym LKT jest kwas octowy, o tyle w procesie przemian skrobi powstaje głównie kwas propionowy. Dominującym LKT w żwaczu jest kwas octowy (70–75% sumy LKT), a pozostałe kwasy produkowane są w mniejszej ilości (propionowy 20–30%, masłowy 5–10%). Produkcja kwasów tak ważnych dla krowy jest wynikiem jej symbiozy z mikroorganizmami. Dzięki fermentacji bakterie i pierwotniaki uzyskują energię do życia oraz "szkielety" węglowe do syntezy białka (aminokwasów) oraz tłuszczu (kwasów tłuszczowych). Udział trawienia żwaczowego składników włókna to prawie 100%. Tylko niewielka część fermentowana jest w jelicie grubym.

Niestety, w czasie fermentacji celulozy i skrobi powstaje znaczna ilość wodoru (H2), który prze...

Pozostało 72% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. grudzień 2024 19:56