– Rezygnując z wysłodków buraczanych, bo mamy dużo pasz własnych lub ceny zbóż są niskie, pozbywamy się z dawki pokarmowej cennych składników, które decydują o zdrowiu i wydajności krów – zaznacza prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w swoim najnowszym artykule na łamach dodatku specjalnego „top bydło”.
Mijający rok nie był najgorszy do wzrostu roślin pastewnych. Pogoda również nie przeszkadzała w ich zbiorze. Udało się wyprodukować dużo dobrej jakości kiszonek z traw i lucerny, a także – co najistotniejsze do produkcji mleka – kiszonek z kukurydzy. Dodatkowo niezłe plony zbóż spowodowały, że ceny ziarna, a tym samym mieszanek paszowych, są relatywnie dobre dla producentów mleka i zachęcają do ich stosowania w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych.
– Komfortowa sytuacja stosunkowo dobrej dostępności własnych pasz objętościowych i dobrych cen pasz treściwych może spowodować mniejsze zainteresowanie hodowców innymi paszami z zakupu, które podczas niedoborów pasz często ratowały produkcję mleka. Mowa tutaj o młócie browarnianym oraz wysłodkach buraczanych. To mniejsze zainteresowanie, chociaż zrozumiałe z punktu widzenia dostępności pasz, oceniane z perspektywy składu dawki pokarmowej i oddziaływania tych pasz na krowę, nie jest uzasadnione – podkreśla ekspert z UR w Krakowie.
Jego zdaniem, tak jak nie można zastąpić młóta browarnianego nawet najlepszą kiszonką z traw czy lucerny, bo jego właściwości mlekopędne są wybitne, tak również w dawce pokarmowej powinno być miejsce dla wysłodków buraczanych, tak kiszonych, jak i suchych, zwłaszcza gdy intensywne żywienie zwiększa zagrożenie podostrą kwasicą żwacza (SARA). Rezygnowanie z zakupu i kiszenia prasowanych wysłodków buraczanych, bo w gospodarstwie jest dużo kiszonki z kukurydzy, nie jest dobrym pomysłem, podobnie jak zastępowanie dotychczasowej dawki suchych wysłodków buraczanych ziarnem zbóż.
Dlaczego warto stosować kiszone i suche wysłodki buraczane w żywieniu krów? Ile i w jaki sposób wykorzystywać je w dawce pokarmowej dla krów mlecznych? Zamów prenumeratę i przeczytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”.
opr. mj
Fot. Sierszeńska
StoryEditor
Wysłodki jak złoto
Masz zapasz pasz objętościowych? Mimo wszystko nie rezygnuj z wysłodków! – podkreśla prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.