Metan (CH4) jest wraz z dwutlenkiem węgla (CO2) i podtlenkiem azotu (N2O) jednym z trzech najważniejszych gazów cieplarnianych, tzw. greenhouse gases (GHG). Gazy cieplarniane gromadzą się w atmosferze, powodując globalne ocieplenie, którego efektem są doświadczane od kilkunastu lat zmiany klimatyczne. Metan ma 21 razy większy niż CO2 potencjał do powodowania globalnego ocieplenia. Ma jednak znacznie krótszy niż CO2 czas życia w atmosferze, dzięki czemu jest atrakcyjnym celem działań prowadzących do ograniczania ocieplenia.
Naturalny proces
Metan produkowany jest w żwaczu w czasie procesu fermentacji. Dotyczy to każdego zwierzęcia przeżuwającego, w tym krowy mlecznej. Składniki dawki pokarmowej, takie jak celuloza i hemiceluloza rozkładane są w procesie fermentacji na krótkołańcuchowe lotne kwasy tłuszczowe (LKT), CO2 i wodór (H2). Wodór jest następnie usuwany ze żwacza przez mikroorganizmy metanogenne, głównie bakterie z grupy archeowców, a także niektóre pierwotniaki i przekształcany wraz z CO2 w metan. Należy wyraźnie zaznaczyć, że powstawanie metanu w żwaczu, czyli metanogeneza, jest procesem naturalnym. Co więcej, jest on niezbędny ...