StoryEditor

Żywienie krów mlecznych: Tłuszcze w paszy to mniej metanu w żwaczu?

Jak zmniejszyć emisję metanu ze żwacza? Metod mamy kilka, a jedną z najbardziej obiecujących i najszybszych jest zmiana strategii żywieniowej. Czy dodanie tłuszczu do dawki pokarmowej zmniejszy wydzielanie metanu?

prof. Zygmunt M. Kowalski
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
26.10.2024., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Naturalny proces
  • Więcej mleka, mniej metanu
  • Mniejsze brakowanie to mniej metanu
  • Tłuszcz w dawce to mniej metanu w żwaczu
  • Dlaczego tłuszcz w dawce ogranicza produkcję metanu?

Metan (CH4) jest wraz z dwutlenkiem węgla (CO2) i podtlenkiem azotu (N2O) jednym z trzech najważniejszych gazów cieplarnianych, tzw. greenhouse gases (GHG). Gazy cieplarniane gromadzą się w atmosferze, powodując globalne ocieplenie, którego efektem są doświadczane od kilkunastu lat zmiany klimatyczne. Metan ma 21 razy większy niż CO2 potencjał do powodowania globalnego ocieplenia. Ma jednak znacznie krótszy niż CO2 czas życia w atmosferze, dzięki czemu jest atrakcyjnym celem działań prowadzących do ograniczania ocieplenia.

Naturalny proces

Metan produkowany jest w żwaczu w czasie procesu fermentacji. Dotyczy to każdego zwierzęcia przeżuwającego, w tym krowy mlecznej. Składniki dawki pokarmowej, takie jak celuloza i hemiceluloza rozkładane są w procesie fermentacji na krótkołańcuchowe lotne kwasy tłuszczowe (LKT), CO2 i wodór (H2). Wodór jest następnie usuwany ze żwacza przez mikroorganizmy metanogenne, głównie bakterie z grupy archeowców, a także niektóre pierwotniaki i przekształcany wraz z CO2 w metan. Należy wyraźnie zaznaczyć, że powstawanie metanu w żwaczu, czyli metanogeneza, jest procesem naturalnym. Co więcej, jest on niezbędny ...

Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
prof. Zygmunt M. Kowalski<br/>Uniwersytet Rolniczy w Krakowieprof. Zygmunt M. Kowalski
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. październik 2024 08:02