System żywienia na sucho znany jest od wielu lat, ale w Polsce nie jest jeszcze zbyt popularny. Obecne zwiększone zainteresowanie tym sposobem jest związane z brakiem pracowników i ze wzrostem kosztów pracy. W dzisiejszych czasach każdy szuka ułatwień w codziennym życiu, a system ten pozwala zaoszczędzić na sile roboczej, redukuje również czas potrzebny do przygotowania i zadawania paszy.
Same plusy żywienia na sucho?
Niewątpliwym plusem takiego sposobu żywienia jest oczywiście skrócenie opasu. Zwierzęta szybciej przyrastają i szybciej można je sprzedać, co oznacza również większe zyski – to główna zaleta opasu na sucho. Czy są jakieś minusy tego sposobu żywienia? Należy pamiętać, że karmienie przeżuwaczy na sucho nie jest fizjologiczne, dlatego podejmując decyzję o przejściu na taki system żywienia, należy się do tego dobrze przygotować.
Takie żywienie powoduje, że w gospodarstwie jest mniej pracy fizycznej, jednak jest ono dość mało elastyczne i wymaga drobiazgowości. W takim systemie bardzo ważna jest także profilaktyka zdrowotna stada, co wielokrotnie podkreślają wszyscy nasi rozmówcy, którzy zajmują się karmieniem na sucho.
O szczegółach technologicznych i kosztach żywienia na sucho w gospodarstwach bohaterów naszych reportaży oraz komentarze doradcy żywieniowego i weterynarza, przeczytają Państwo szerzej w najnowszym numerze naszego kwartalnika Bydło mięsne i opasy (4/2024).
Zapraszamy do obejrzenia krótkiego filmu z jednego z gospodarstw.