1. Zawartość suchej masy
Optymalny czas zbioru kukurydzy na ziarno do CCM jest wtedy, gdy zawartość suchej masy (s.m.) w kolbie wynosi od 60 do 64%. Ziarna nie można już wtedy wcisnąć palcem, a linia mleczna znajduje się na poziomie 2/3 (75%) ziarna lub mniej.
2. Zawartość osadki
Pożądana jest zawartość osadek w CCM poniżej 10%. Powyżej tej wartości spada zawartość energii metabolicznej i co ważne, wzrasta ryzyko skażenia mieszanki paszowej mikotoksynami. Procentowa zawartość osadek nie powinna jednak wzrosnąć powyżej 15%.
3. Temperatura śrutowania
Należy unikać wysokich temperatur podczas śrutowania. Aby tego uniknąć, śrutownika nie należy ładować zbyt szybko. W przeciwnym razie podczas przechowywania może dojść do kondensacji/skroplenia wody, co sprzyja psuciu się CCM.
4. Stopień rozdrobnienia
Ziarna kukurydzy nie mogą być zmielone zbyt drobno, aby świnie nie dostały wrzodów żołądka. Dobra CCM jest półpłynna i