Korzystanie w paszach dla świń czystych aminokwasów sprzyja ograniczeniu stosowania poekstrakcyjnej śruty sojowej nawet o 50%. W wyniku stosowania czystych aminokwasów w żywieniu zwierząt można także obniżyć produkcję gazów cieplarnianych, produkowanych przez świnie o ok. 54–56%.
Bez aminokwasów nie ma wzrostu
Aminokwasy są podstawowymi substancjami budulcowymi białek. Białko i aminokwasy z kolei są niezbędnymi składnikami do odpowiedniego wzrostu i rozwoju tkanek oraz narządów. Zawartość białka w paszy decyduje natomiast o jej przydatności w żywieniu zwierząt, a często także o cenie.Wyróżnia się zwykle 20 najważniejszych aminokwasów, które biorą udział w biosyntezie białek. Aminokwasy te podzielić można na trzy grupy: egzogenne, względnie egzogenne i endogenne.
Aminokwasy egzogenne są to takie, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z paszą. Są to lizyna, arginina, metionina, fenyloalanina, treonina, histydyna, tryptofan, izoleucyna, leucyna oraz walina.
Natomiast aminokwasy endogenne organizm zwierzęcy syntetyzuje samodzielnie. Należą do nich: alanina, asparagina, glicyna, glutamina, prolina, seryna oraz kwasy asparaginowy i glutaminowy.
Grupa aminokwasów względnie egzogennych – cysteina, cystyna i tyrozyna charakteryzuje się tym, że mogą być wytwarzane przez organizm z fenyloalaniny i metioniny pod warunkiem, że występuje odpowiednia ich ilość.
Najważniejsze są aminokwasy egzogenne, a szczególnie lizyna. Wyniki badań rynku pasz dla zwierząt w Europie pokazują, że jest ona aminokwasem stosowanym w ponad 90% pasz przemysłowych dla świń, niezależnie od sektora produkcyjnego. Drugim aminokwasem limitującym dla trzody jest treonina. Podobnie jak lizyna jest ona aminokwasem niezbędnym w procesie powstawania białek mięśniowych oraz wzrostu, dlatego niedobór treoniny w diecie wpływa negatywnie na wykorzystanie lizyny, a przez to też na wzrost zwierząt. Treonina bierze udział w wielu procesach metabolicznych, takich jak trawienie czy odpowiedź immunologiczna, dlatego jej niedobór może negatywnie wpływać na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, gdyż aż 40–50% wchłoniętej treoniny zużywane jest przez same tylko jelita.
Tryptofan uczestniczy w przemianach wielu ważnych związków, takich jak serotonina, melatonina, niacyna oraz tryptamina, jest prekursorem hormonu szczęścia – serotoniny, który odpowiedzialny jest za dobry nastrój, poprawną pracę układu pokarmowego oraz nerwowego.
Ostatnie badania dotyczące np. argininy wykazały, że jej poziom w mleku loch pokrywa zaledwie 40% zapotrzebowania na ten aminokwas u prosiąt ssących. Suplementacja 0,7% argininy do diety loch spowodowała znaczny wzrost jej poziomu w mleku, a w rezultacie wzrost masy prosiąt o 24% i poprawiła ich zdrowotność.
Zapraszamy do lektury sierpniowego wydania "top świnie", w którym w artykule Małgorzaty Kasprowicz-Potockiej oraz Piotra Nowaka prezentujemy szereg rozwiązań jak ograniczyć wykorzystanie źródeł białka w paszach dla świń.