Zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
W efektywnym żywieniu świń określamy zapotrzebowanie na składniki pokarmowe biorąc pod uwagę okres fizjologiczno-produkcyjny, potencjał genetyczny zwierząt, warunki środowiskowe oraz status zdrowotny zwierząt. Po określeniu zapotrzebowania przystępujemy do optymalizacji składu mieszanek pełnoporcjowych lub dawek pokarmowych. Optymalizacja ta polega na takim doborze dostępnych surowców i dodatków paszowych, by uzyskać oczekiwaną zawartość składników pokarmowych przy ograniczeniach wynikających z zawartości składników antyżywieniowych w poszczególnych paszach. Zdarza się, że w pośpiechu do optymalizacji przyjmujemy wartości zawarte w tabelach składu chemicznego i wartości pokarmowej pasz lub bazujemy na wartościach średnich z wcześniej wykonanych analiz. Przy takim postępowaniu możemy popełnić duże błędy, gdyż w typowych, wytwarzanych w gospodarstwie rolnym mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla tuczników i loch, ziarno zbóż stanowi zazwyczaj 70 do 90% ich składu. Z kolei zawartość składników pokarmowych i substancji an...