StoryEditor

Bilans pasz dla świń: składniki pokarmowe w tegorocznych zbożach

Jak zbilansować mieszanki paszowe dla świń, wykorzystując tegoroczne zboża zamiast zeszłorocznych? Podajemy najnowsze zalecenia na podstawie analizy składników pokarmowych w zbożach.
11.10.2022., 13:10h

Ziarna zbóż są podstawowym komponentem pasz

W typowych wytwarzanych w gospodarstwie rolnym mieszankach paszowych pełnoporcjowych dla tuczników i loch ziarno zbóż stanowi zazwyczaj 70–90% ich składu. Od ich jakości i wartości pokarmowej zależy efektywność żywienia świń.
Ziarno zbóż jest podstawowym komponentem energetycznym i białkowym mieszanek pełnoporcjowych. Zawartość składników pokarmowych i substancji antyżywieniowych w ziarnie zbóż ulega dużym wahaniom, zależnie od nawożenia, odmiany, gleby, technologii zbioru, konserwacji i przetwarzania. Wyniki analiz chemicznych najpowszechniej stosowanych do produkcji pasz dla trzody chlewnej zbóż, a więc ziarna pszenicy, jęczmienia, pszenżyta i kukurydzy wskazują, że tylko 30% ocenianych prób odpowiada średnim wartościom. Z tego względu ideałem jest analiza konkretnych partii ziarna i na tej podstawie optymalizowanie składu mieszanek.

analiza chemiczna próbek zboza


Często jest to trudne, gdy zboże pochodzi z różnych pól i dodatkowo wspomagamy się zakupem. Precyzyjne bilansowanie wymaga wówczas szybkiej analizy ziarna "na bramie" (np. analizatorem NIR) i kierowania ziarna o zbliżonej zawartości białka do tego sam...

Pozostało 88% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 16:16