StoryEditor

Chiny chcą unijne świnie

Praktycznie w całej Unii Europejskiej ceny tuczników są zdecydowanie niższe niż w poprzednich latach – na początku 2016 roku ceny w przeliczeniu na wagę poubojową średnio w Unii były niższe o blisko 15%.
25.04.2016., 09:04h

Za ten spadek obarcza się w dużej mierze rosyjskie embargo na unijną wieprzowinę. Co ciekawe kraje Unii, głównie Niemcy w ubiegłym roku zdecydowanie zwiększyły eksport wieprzowiny do Chin. W całym 2015 roku do Państwa Środka z UE trafiło 580 tys. t wieprzowiny, czyli o 57% więcej niż rok wcześniej. Na dodatek jak wynika z prognoz Rabobanku w tym roku Chińczycy zwiększą import wieprzowiny i podrobów o kolejne 20% do ok. 1,8 mln t wobec 1,5 mln t rok wcześniej.  Przywóz samego mięsa może zwiększyć się o 28% do ok. 1 mln ton wobec 777 tys. ton przed rokiem.

Jeśli chodzi o unijny eksport do Chin głównym dostawcą są Niemczy z ponad 30-proc udziałem. Zdaniem ekspertów Fammu/Fapa unijna wieprzowina była szczególnie atrakcyjna na chińskim rynku ze względu na osłabienie wartości euro wobec dolara amerykańskiego. Ponadto w Chinach w ubiegłym roku postępował spadek pogłowie trzody zapoczątkowany rok wcześniej co ma związek z wprowadzeniem tam nowych przepisów z zakresu ochrony środowiska co z kolei przyczyniło się do redukcji pogłowia loch. W związku z tym rosną ceny eksportowe na tamtejszym rynku. Trend ten zdaniem analityków Rabobanku będzie kontynuowany w 2016 roku. W lutym br. chiński przywóz mięsa wieprzowego (bez podrobów) wzrósł o 111% w skali roku do 74,4 tys. ton. Styczniowy import był o 56% wyższy niż przed rokiem i wyniósł 97 tys. ton.  jb

Fot.

Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 20:01