W malowniczej scenerii zamku Gniew odbyła się pierwsza konferencja firmy Trouw Nutrition zorganizowana dla hodowców trzody chlewnej. Podczas wykładów ze względu na specjalizację firmy dominowały głównie tematy żywieniowe.
Nowości w żywieniu trzody
Firma przedstawiła swoje nowe rozwiązania żywieniowe dla prosiąt skupiające się głównie na ograniczaniu biegunek bez pomocy tlenku cynku, którego stosowanie jest zakazane od 2022 roku. Oprócz tego uczestnicy mogli też zapoznać się z firmowym programem do optymalizowania dawek żywieniowych Nutri-Opt, który połączony jest z nowoczesną technologią NIR analizującą w ciągu kilku minut skład komponentów paszowych. Można było się również zapoznać z zaletami stosowania Toxo-Mx jako dodatku paszowego neutralizującego działanie szkodliwych dla świń mikotoksyn, o którym mówiła Evelien van Donselaar z Trouw Nutrition Holandia.
Zobacz także: Aktualne ceny tuczników i warchlaków: to co jednych ucieszy, innych mocno zmartwi
Dobrostan przyszłości
Goście wydarzenia mieli też okazję posłuchać bardzo ciekawego wykładu o duńskich doświadczeniach dotyczących wolnostanowiskowego systemu dla loch karmiących, które przedstawiła Vivi Aaerstrup Moustsen z niezależnego zrzeszenia SEGES w Danii
– Musimy traktować wysoko plenne lochy jak wybitnych sportowców, ale nie możemy im tylko zapewnić dobrych sportowych butów (warunków), musimy je także nauczyć wiązać sznurówki – mówiła duńska ekspertka. W Danii od 2025 roku wszystkie lochy będą musiały być utrzymywane w kojcach bezjarzmowych, wykładowczyni opowiadała w jaki sposób hodowca powinien zadbać o dobre warunki utrzymania oraz odpowiedni wymiar kojców dla loch.
Uczestnicy mogli też zapoznać się z urządzeniem IDAL od firmy MSD Animal Health służącym do podskórnego szczepienia świń o którym opowiadał lek.wet. Wojciech Bukała.
Potencjał genetyczny loszek
O wykorzystaniu potencjału genetycznego loszek wprowadzanych do stada mówił Oleksandr Vasyuta z Nutrimin należacego do grupy Nutreco.
– Oczekiwania hodowców to szybki wzrost i małe otłuszczenie loszek, musimy jednak podchodzić do tego racjonalnie, żeby jak najlepiej wykorzystać ich potencjał genetyczny. Ich wzrost musi być umiarkowany, ponieważ na przykłada zbyt duża ilość słoniny niekorzystnie wpływa na parametry rozrodu – wyjaśniał ekspert w swoim wystąpieniu.
Przyszłość to cyfryzacja
W ostatnim czasie ze względu na program Rolnictwo 4.0 oraz coraz większy rozwój technologiczny gospodarstw, cyfryzacja jest tematem numer jeden i również podczas konferencji Trouw Nutrition nie mogło go zabraknąć. Uczestnicy konferencji mieli okazję posłuchać wykladu Rafała Zięby z firmy AgroVision, który opowiedział o programie do zarządzania stadem trzody chlewnej skierowanym dla hodowców. Oprócz tego mogli poznać bliżej firmowy program Trouw Nutrition do optymalizowania dawek żywieniowych Nutri-Opt.