Postęp hodowlany w produkcji roślinnej przełożył się na ograniczenie włókna w surowcach paszowych. Zmiany genetyczne w hodowli świń wpłynęły na skrócenie tuczu. Dlatego większą uwagę poświęca się białku czy energii, a bilansowanie włókna pozostaje na szarym końcu, jednak nie można nie doceniać znaczenia tego składnika. Poziom włókna w mieszance powinien być prawidłowo zbilansowany, a udział tego składnika nie powinien przekraczać norm zapotrzebowania poszczególnych grup produkcyjnych.
Funkcje włókna surowego
Zadaniem włókna pokarmowego jest utrzymanie prawidłowej fizjologii układu pokarmowego. Wpływa ono na perystaltykę jelit, regenerację śluzówki oraz zwiększa wchłanianie, przez wydłużenie kosmków jelitowych, co zwiększa aktywność enzymatyczną i poprawia przyswajalność składników pokarmowych.
Część frakcji włókna pokarmowego jest pożywką probiotyczną dla bakterii jelitowych, a więc spełnia funkcje prebiotyczne. Wpływa na pH oraz skład gatunkowy mikrobiomu układu pokarmowego, który prowadzi do fermen...