W Polsce utrzymywane jest wiele ras, linii genetycznych oraz krzyżówek świń charakteryzujących się odmiennym potencjałem genetycznym, zwłaszcza w zakresie odkładania białka w przyroście dobowym. Znajomość tego wskaźnika jest niezbędna do prawidłowego opracowania programu żywieniowego. Genetycznych zdolności do odkładania białka nie można zwiększyć poprzez żywienie, czego dowodem są badania nad „wymuszonym” pobieraniem paszy.
Potencjał do odkładania białka
Szacunkowo można przyjąć, że w tuczu od 30 do 110 kg zwiększenie odłożenia w ciele białka o 1 gram zwiększa o 8 do 10 gramów przyrost dzienny masy ciała. Koszt odłożenia białka (tkanki mięsnej) jest 3,5 krotnie mniejszy niż koszt odłożenia tłuszczu. Wynika to z faktu, że 1 g białka wiąże z sobą 3,7–3,8 g wody i 0,2 g składników mineralnych (tzw. masa beztłuszczowa wynosi około 5,0 g).
Tuczniki o wysokim potencjale genetycznym wymagają dostarczenia paszy o większej koncentracji składników pokarmowych przede wszystkim aminokwasów, ale także składników mineralnych. Zwierzęta takie często mają mniejszą pojemność przewodu pokarmowego, co wymaga dalszego zwiększenia koncent...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Dopasuj żywienie do genetyki
Efektywność żywienia świń zależy od potencjału genetycznego zwierząt. Jakie są możliwości polskich tuczników? Jak dostosować karmienie do ich potrzeb? Podpowiadamy!