Grønbo to typowa ferma na południu Danii, utrzymująca 2200 loch, nastawiona na produkcję 30-kg prosiąt. Zatrudnionych jest tutaj 15 osób aż sześciu narodowości. W chlewniach spotykamy obsługę z Danii, ale też z Włoch, Niemiec, Rumunii, Ukrainy, a nawet Wietnamu. Roczna sprzedaż warchlaków wynosi 75 tys., z czego 60 tys. trafia do 3 duńskich, lokalnych odbiorców, a 15 tys. do producentów tuczników w Niemczech. Właścicielem Grønbo jest Claus Barun Jørgensen, jednak za całość produkcji odpowiada menedżer – Charlotte Delf i to ona wprowadza nas w meandry tego gospodarstwa.
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Duńska ferma świń, ale bez duńskiej genetyki. Na co postawili hodowcy i dlaczego?
Duńskie fermy loch kojarzą się niemal z automatu z duńską genetyką. Odwiedziliśmy gospodarstwo, które postawiło na inne rozwiązanie. Jakie?
Z tego artykułu dowiesz się:
-
Plan pracy w chlewni
-
Lochy Topigs Norsvin
-
Duńska genetyka
-
Jak uzyskać więcej zdrowych prosiąt od lochy?
-
Nowa genetyka na fermie świń, to nowa jakość stada
-
Jak poprawić parametry rozrodu loch?
-
System żywienia automatycznego loch
-
Przyrosty dobowe tuczników
-
Wyniki tuczu świń