StoryEditor

Efektywne i tanie żywienie świń – czy to dziś możliwe?

Rekordowo wysokie ceny surowców paszowych i samych mieszanek zmuszają żywieniowców do intensywnego szukania oszczędności. Jakie rady dla hodowców ma prof. Krzysztof Lipiński? Sprawdź w wywiadzie!  
09.07.2022., 10:07h

Żyjemy w innej rzeczywistości. ASF, epidemia COVID-19 i wojna w Ukrainie przemodelowały to, co się dzieje w produkcji zwierzęcej.

Zdrożały wszystkie surowce paszowe. Poekstrakcyjna śruta sojowa z 1400 zł wskoczyła na 3000 zł/t – mówi prof. Krzysztof Lipiński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olej sojowy z 3000 zł/1000 l zdrożał do niewyobrażalnej stawki 9000 zł/1000 l. To samo dotyczy fosforanów jednowapniowych.

Pokazuje to skalę problemów, z którymi dziś mierzą się rolnicy i żywieniowcy. Jednak cena pasz to nie wszystko. Pojawił się wcześniej niewystępujący problem, tj. dostępność surowców paszowych. Jakie sugestie ma świat nauki dla praktyki?

pj-t
zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 12:38