StoryEditor

Eksport drobiu z Polski wzrósł o 20%

W ubiegłym roku Polska wyeksportowała o 20% drobiu więcej niż rok wcześniej. Saldo eksportu żywca, mięsa drobiowego oraz jego przetworów przekroczyło sumę 1,3 mld euro.
03.04.2015., 13:04h

Według danych zgromadzonych przez Komisję Europejską, w skali roku wolumen zwiększył się aż o 19% (wzrost do ok. 800 tys. ton), co stanowiło wartość ponad 1,6 mld euro. Analitycy zwracają uwagę na fakt, że dynamika wzrostu eksportu uległa znaczącemu przyśpieszeniu, ponieważ jeszcze rok wcześniej wynosiła tylko 13%.

Wśród wywożonego poza granice Polski towaru dominowało głównie mięso drobiowe z 89% udziałem. Wielkość jego wysyłek zwiększyła się aż do 708,8 tys. ton (wzrost o 21%), natomiast wartość wzrosła o 22% (do 1 357,7 mln euro). Na drugim miejscu dominował eksport przetworów mięsa drobiowego w ilości 65 tys. ton (wzrost o 11%) o wartości prawie 176 mln euro. Towary te trafiały przede wszystkim na rynki innych krajów unijnych (np. do Niemiec, Wielkiej Brytanii, Czech i Francji) oraz do Hongkongu i Beninu, Kongo, Togo, Liberii i Gabonu. W przypadku niektórych z tych krajów sprzedaż zwiększyła się aż o 40%.

Wolumen eksportu żywca drobiowego podniósł się o 4% i wzrósł do 23,7 tys. ton, choć – co trzeba zauważyć - jego wartość spadła o 6% (do 68,6 mln euro). Największe zakupy żywca w 2014 r. robiły u nas takie kraje jak Niemcy oraz Ukraina.

W omawianym czasie import żywca, mięsa oraz produktów z drobiu wynosił 135,2 tys. ton i był o 9% większy niż przed rokiem, a jego wartość była równa 223,2 mln euro. Polska kupowała głównie żywiec, przede wszystkim od dostawców z Czech, Niemiec, Holandii i Słowacji.  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:12