Środowisko naukowe rzadko może pochwalić się tak szerokimi badaniami, jak te przeprowadzone nad przydatnością paszową różnych odmian żyta przez zespół naukowców zebranych w projekcie Energyfeed. Doświadczenia przeprowadzone w ramach tego projektu zatytułowanego "Strategia zapewnienia i ewaluacji bazy tanich, efektywnych i bezpiecznych paszowych surowców energetycznych do produkcji zwierzęcej w oparciu o zasoby krajowe ze szczególnym uwzględnieniem nowoczesnych odmian żyta” trwały 3 lata. Dają konkretne odpowiedzi dla praktyki!
W realizację zaangażowanych było kilka zespołów badawczych z uniwersytetów rolniczych w Lublinie, Bydgoszczy i Krakowie, instytutów: Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie, Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN oraz firm komercyjnych. Analizie poddano m.in. plonowanie i skład chemiczny zbóż oraz ich wpływ na efekty tuczne.
Materiał do badania stanowiły pszenica, pszenżyto i jęczmień ozime, żyto populacyjne, żyto hybrydowe oraz żyto populacyjne z reprodukcji własnej, określane jako NN. Zboża zasiane zostały w 5 głównych lokalizacjach rozrzuconych po Polsce, głównie na glebach IV i V klasy. W doświadczeniach żywieniowych przeanalizowano wyniki tuczu 9 tys. świń.
Chcesz wiedzieć, jak sprawdziło się żyto w korycie, przeczytaj materiał "Żyto daje radę" w lutowym wydaniu top świnie.