W organizmach wysokoprodukcyjnych loch w laktacji praktycznie zawsze przeważają procesy kataboliczne i następuje uruchamianie rezerw ciała, prowadzące do spadku ich kondycji. Spadek ten jest tym większy, im więcej jest osesków w miocie. Wzrost liczby odchowywanych prosiąt z 10 do 14 skutkuje zwiększeniem łącznej ilości wyprodukowanego mleka aż o 108 kg (z 233 do 341 kg). Aby pokryć wyższe zapotrzebowanie samicy na wytworzenie takiej ilości mleka, konieczne jest zachęcenie loch karmiących do pobrania większej ilości paszy. Ograniczy to spadek masy ciała macior, zwiększy przyrosty masy miotu oraz skróci okres jałowy. Problem polega na tym, że maciory w laktacji nie pobierają takiej ilości paszy, która wynika z potrzeb fizjologicznych, określonych w normach żywienia świń. Dlatego mieszanki na ten czas powinny charakteryzować się stosunkowo wysoką zawartością energii i aminokwasów egzogennych. Surowce wysokobiałkowe muszą być wysoko strawne i smakowite oraz zawierać niewielki udział substancji antyżywieniowych.
Jak jeszcze poprawić żerność loch, nie tylko podczas letnich upałów podpowiada prof. Daniel Korniewicz w artykule "Jak pobudzić apetyt loch" w sierpniowym wydaniu top świnie.
StoryEditor
Jak pobudzić apetyt loch?
Locha, która wykarmiła piękny miot, z porodówki wychodzi wychudzona? To konsekwencja wysokiej mleczności i zbyt małego pobrania paszy. Jak poradzić sobie z tym problemem?