
W dniu odsadzenia prosięta zmuszone są do drastycznej zmiany sposobu odżywiania – z ciepłego mleka maciory i preparatów mlekozastępczych na pasze suche. Dodatkowo nie są już stymulowane przez lochę do pobierania pokarmu. W większości przypadków nie pozostają w tym samym kojcu, lecz są przenoszone do odchowalni i mieszane z prosiętami z innych miotów, tracąc hierarchię zdobytą w okresie laktacji, będąc wystawionymi na nowe warunki środowiskowe. Kluczowe w zapobieganiu zaburzeniom z tytułu przejścia z mleka maciory na pasze suche jest doprowadzenie do możliwie wysokiego pobrania pasz stałych jeszcze przed odsadzeniem. Trzeba także pamiętać, że prosięta zazwyczaj są odłączane od macior pomiędzy 3. a 4. tygodniem życia. W tym wieku zanika ich odporność bierna, a czynna, wyrażona produkcją własnych przeciwciał, nie jest jeszcze na odpowiednim poziomie. W efekcie pojawia się luka immunologiczna, co w połączeniu ze spadkiem zdolności do trawienia pasz, stwarza szczególne zagrożenie dla zdrowia i wyników odchowu prosiąt.