StoryEditor

Kiszona kukurydza tuczy świnie

Dobrze plonuje, jest wysokoenergetyczna, a po zakiszeniu łatwo się ją przechowuje. Kukurydza podbija świńskie koryta.
22.08.2017., 15:08h
Kukurydza jest coraz powszechniej stosowana w żywieniu świń, a jej areał w naturalny sposób zwiększa się w gospodarstwach nastawionych na produkcję tych zwierząt.

Roślina ta daje  najbardziej energetyczne ziarno, ale jej wysokie plony uzależnione są od dostępu do wody i azotu. Duże ilości gnojowicy wytwarzane w gospodarstwach trzodowych ułatwiają  więc uprawę kukurydzy. Jej ziarno w porównaniu z innymi zbożami zawiera najwięcej tłuszczu, skrobi oraz cukrów. Charakteryzuje się także większą jednorodnością i tym samym wartością pokarmową (tab. 1.).

Ziarno kukurydzy zbierane w Polsce ma jednak wady – największą jest duża zawartość wody w trakcie zbiorów (zazwyczaj 25–30%). Takie mokre ziarno wymaga natychmiastowego wysuszenia, aby zahamować rozwój grzybów patogennych. Proces ten nie może być zbyt długi i/lub intensywny, gdyż nadmierne podniesienie temperatury podczas suszenia kukurydzy prowadzi do spadku strawności aminokwasów oraz do tworzenia się skrobi trudno strawnej. Efektem jest spadek składników pokarmowych dostępnych dla świń i pogorszenie wyników produkcyjnych.

Suszenie wymaga specjalistycznych urządzeń ...
Pozostało 60% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 01:05