StoryEditor

Kiszona kukurydza tuczy świnie

Dobrze plonuje, jest wysokoenergetyczna, a po zakiszeniu łatwo się ją przechowuje. Kukurydza podbija świńskie koryta.
22.08.2017., 15:08h
Kukurydza jest coraz powszechniej stosowana w żywieniu świń, a jej areał w naturalny sposób zwiększa się w gospodarstwach nastawionych na produkcję tych zwierząt.

Roślina ta daje  najbardziej energetyczne ziarno, ale jej wysokie plony uzależnione są od dostępu do wody i azotu. Duże ilości gnojowicy wytwarzane w gospodarstwach trzodowych ułatwiają  więc uprawę kukurydzy. Jej ziarno w porównaniu z innymi zbożami zawiera najwięcej tłuszczu, skrobi oraz cukrów. Charakteryzuje się także większą jednorodnością i tym samym wartością pokarmową (tab. 1.).

Ziarno kukurydzy zbierane w Polsce ma jednak wady – największą jest duża zawartość wody w trakcie zbiorów (zazwyczaj 25–30%). Takie mokre ziarno wymaga natychmiastowego wysuszenia, aby zahamować rozwój grzybów patogennych. Proces ten nie może być zbyt długi i/lub intensywny, gdyż nadmierne podniesienie temperatury podczas suszenia kukurydzy prowadzi do spadku strawności aminokwasów oraz do tworzenia się skrobi trudno strawnej. Efektem jest spadek składników pokarmowych dostępnych dla świń i pogorszenie wyników produkcyjnych.

Suszenie wymaga specjalistycznych urządzeń ...
Pozostało 60% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 01:44