W ostatnich latach obserwujemy w Polsce wzrost ilości kukurydzy uprawianej i zbieranej na ziarno. Najważniejszym powodem wydaje się opracowanie nowych odmian, dostosowanych do naszego klimatu, dobre plonowanie (nierzadko powyżej 100 dt/ha) i wysokie ceny ziarna, niewiele ustępujące cenie pszenicy. Według nieoficjalnych danych obszar uprawy kukurydzy w tym roku przekroczył 1 mln ha. Zdecydowana większość uprawianej kukurydzy wykorzystywana jest jako pasza dla zwierząt gospodarskich – głównie przy sporządzaniu mieszanek dla drobiu, ale rośnie jej wykorzystanie w żywieniu świń. Wysokie plonowanie związane jest nie tylko z odmianą, terminem siewu i postępowaniem agrotechnicznym. Kluczowe jest dostarczenie wystarczającej ilości wody i azotu, który naturalnie otrzymujemy z gospodarstw utrzymujących trzodę chlewną, wytwarzających cenną gnojowicę.
- Kukurydza jest ziarnem o najwyższej wartości energetycznej.
- Obszar uprawy kukurydzy w tym roku w Polsce przekroczył 1 mln ha.
- Tuczniki żywione paszą opartą na kiszonym ziarnie kukurydzy zużywały 0,22 kg paszy mniej na 1 kg przyrostu.
- Kiszone ziarno kukurydzy nadaje się d...