
Za przywróceniem stosowania mączek-mięsno kostnych, opowiedziały się wszystkie kraje członkowskie. O to rozwiązanie apelowano już od kilku lat, a w szczególności skupiono uwagę na tym źródle białka paszowego, gdy pojawił się problem stosowania pasz genetycznie modyfikowanych, m.in. śrucie poekstrakcyjnej sojowej ze względu na zapotrzebowanie na produkty NON GMO.
Mączka mięsno-kostna jest dobrą alternatywą dla soi w żywieniu drobiu i tuczników. Ponadto jest znacznie tańsza, co pozwoli obniżyć koszty jednostkowe produkcji, a tym samym wytworzenia kg żywca i uzyskania wyższego dochodu.
– Unijni eksperci właśnie potwierdzili, że nowoczesne metody badania pasz są na tyle szybkie i skuteczne, że Komisja Europejska może rozpocząć przywracanie mączek do użycia. Procedura zapewne potrwa kilka miesięcy, ale w efekcie da hodowcom tańsze źródło białka – informuje Agrobiznes.
oprac. dkol na podst. tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes