56 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych wyjechało z Polski w styczniu tego roku. Było to o 12% więcej niż w styczniu 2013 r. Zapowiadał się zatem dobry rok eksportowy. Jednak w związku z wykryciem na Litwie i w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń Rosja wprowadziła embargo na import wieprzowiny z UE.
W efekcie w lutym 2014 r. polski eksport mięsa wieprzowego był o 14% mniejszy niż rok wcześniej – podaje ARR. Całkowicie został zablokowano wywóz wieprzowiny do Unii Celnej Białorusi, Rosji i Kazachstanu. O 89% zmniejszył się także eksport na Ukrainę, do Japonii – o 41%, do Korei Południowej – o 31% i do Chin o 19%. Jednocześnie wzrosła sprzedaż do większości państw członkowskich UE, w tym na Słowację (o 38%) do Niemiec (o 29 %) oraz do Włoch (o 27 %).
W okresie styczeń-luty 2014 r. z naszego kraju wyeksportowano 98 tys. ton żywca, mięsa, tłuszczów oraz przetworów wieprzowych, tj. o 1% mniej niż w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2013 r. Wywóz mięsa wyniósł 66 tys. ton (o 2% więcej niż rok wcześniej), przetworów – 20 tys. ton (o 1% więcej), tłuszczów – 10 tys. ton (o 14% mniej), a żywca wieprzowego – 15 tys. szt., tj. 2 tys. ton w ekwiwalencie mięsa (o około 30% mniej).
W okresie pierwszych dwóch miesięcy 2014 r. do Polski zaimportowano 122 tys. t żywca, mięsa, tłuszczów i przetworów wieprzowych – o 8% więcej niż przed rokiem. Deficyt polskiego handlu zagranicznego wieprzowiną w dwóch pierwszych miesiącach 2014 r. był o 9 tys. ton większy niż w analogicznym okresie 2013 r. Ujemne saldo wartościowe ukształtowało się na poziomie 58 mln euro wobec 37 mln euro przed rokiem. pj