Organizatorzy Konferencji, finansowanej z Funduszu Promocji Roślin Oleistych, do udziału zaprosili ekspertów ze świata nauki, a także praktyków, którzy podzielą się swoimi badaniami i doświadczeniami.
Chcesz wiedzieć, jak bezpiecznie wykorzystywać to krajowe białko w żywieniu swoich świń?
Organizator Konferencji –
Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
Patron Medialny Konferencji–
top agrar Polska
IV Ogólnopolska konferencja PSPO na temat śruty rzepakowej w żywieniu świń
„Śruta rzepakowa jako realna alternatywa dla importu śruty sojowej. Możliwości zwiększenia wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej”
04 listopada 2020 r.
konferencja on-line
PROGRAM:
14.00 Rozpoczęcie konferencji - Karol Bujoczek top agrar Polska
14.00 – 14.15 Otwarcie konferencji i powitanie uczestników:
− Mariusz Szeliga, Prezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
− Juliusz Młodecki, Prezes, Krajowe Zrzeszenie Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych
14.15 – 14.30 Aktualna sytuacja na rynku produktów przerobu rzepaku w Polsce i Europie
− Adam Stępień, Dyrektor Generalny, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
14.30 – 15.10 Pasze rzepakowe – praktyczne aspekty zastosowania w żywieniu trzody chlewnej
− dr inż. Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
− dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska, Uniwersytet Rolniczy w Poznaniu
15.10 – 15.30 Fizjologiczne podstawy wykorzystania rzepaku w żywieniu świń
− prof. dr hab. Anna Czech, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie;
15.30 – 15.50 Dyskusja z prelegentami
15.50 – 16.55 Debata ekspercka – moderacja Karol Bujoczek, redaktor naczelny top agrar Polska
− Radosław Stasiuk, Wiceprezes, Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju
− dr inż. Tomasz Schwarz, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
− prof. Daniel Korniewicz, ekspert ds. żywienia trzody chlewnej, LNB Cargill
− Grzegorz Chrostowski, zarządzający fermami trzody chlewnej
− Mariusz Nackowski, zarządzający fermami trzody chlewnej
16.55– 17.00 Podsumowanie i zakończenie konferencji
Konferencja jest finansowana z Funduszu Promocji Roślin Oleistych.
Chcesz dołączyć na żywo? Zgłoś swój udział na www.pspo.topagrar.pl
StoryEditor
NA ŻYWO! IV Ogólnopolska Konferencja PSPO na temat śruty rzepakowej w żywieniu świń
Białko rzepakowe w żywieniu świń jest wciąż nie do końca doceniane zarówno przez producentów żywca, jak i żywieniowców. Tymczasem stanowi ono doskonałą alternatywę dla importowanego do Polski białka sojowego. O tym, jakie są realne szanse na stopniowe zastępowanie śruty sojowej paszami rzepakowymi, dyskutujemy podczas IV Ogólnopolskiej Konferencji Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju na temat „Możliwości zwiększania wykorzystania pasz rzepakowych w żywieniu trzody chlewnej”.