StoryEditor

Nie przestrzegasz zasad higieny – zapłacisz karę

Ministerstwo rolnictwa szykuje kary dla rolników nieprzestrzegających zasad higieniczno-weterynaryjnych przy produkcji żywności wytworzonej z własnego gospodarstwa. Tzw. rolniczy handel detaliczny ma ruszyć już 1 stycznia 2017 r.
28.12.2016., 16:12h

Już jutro na konferencji prasowej minister Krzysztof Jurgiel przedstawi szczegóły tzw. rolniczego handlu detalicznego, który od Nowego Roku ma umożliwić rolnikom sprzedaż żywności wyprodukowanej w ich gospodarstwach. Nowa ustawa wprowadza wiele nowych pojęć i rozwiązań. Już teraz jednak wiadomo, że nie obędzie się bez kontroli produkowanej przez rolników żywności oraz kar za nieprzestrzeganie wymagań sanitarno-higienicznych. Do konsultacji społecznych trafiło właśnie rozporządzenie, w którym zaproponowano nowe sankcje będące konsekwencją wprowadzenia ustawy.

Rolnicy, którzy w ramach rolniczego handlu detalicznego będą zajmować się sprzedażą mleka surowego lub produktów mlecznych muszą pamiętać, że istnieje obowiązek informowania Inspekcji Weterynaryjnej o niespełnieniu kryteriów dotyczących liczby bakterii lub komórek somatycznych. Uwzględniając, że istnieje duża rozpiętość wielkości gospodarstw produkujących mleko proponuje się, aby kary wynosiły od 100 zł do 2 tys. zł. W analogicznym przypadku niepowiadomienia Inspekcji Weterynaryjnej o przekroczeniu dopuszczalnej zawartości antybiotyków kara wyniesie od 100 zł do 3 tys. zł.

Nawet 10 tys. zł kary może zapłacić rolnik, który zlekceważy zakaz służb weterynaryjnych i mimo decyzji administracyjnej będzie nadal wprowadzał na rynek surowe mleko. Obecne przepisy nie przewidują możliwości ukarania przedsiębiorcy, który prowadzi skup mleka z gospodarstwa, która ma wydane czasowy zakaz wprowadzania mleka na rynek. Projekt rozporządzenia to zmienia. Przedsiębiorstwo spożywcze, które będzie ten skup prowadziło, może być ukarane od 2 tys. do 13 tys. zł.

Gospodarze zajmujący się rolniczym handlem detalicznym będą musieli także pamiętać o przestrzeganiu zasad higienicznych przy produkcji i sprzedaży produktów mięsnych. Tu kary będą wahać się w przedziale od 200 zł do 2 tys. zł.  A także o wpisaniu się do rejestru. Prowadzenie zakładu zajmującego się rolniczym handlem detalicznym m.in. produktami pochodzenia zwierzęcego, bez wpisu do rejestru grozi karą od 200 zł do 5 tys. zł.

Przy okazji rząd zaproponował wprowadzenia ostrych kar dla firm eksportujących mięso, które wysyłają towar bez świadectwa zdrowia. Tu grzywa może wynieść nawet 35 tys. zł.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 22:34