StoryEditor

Nie tępić małych i dać szansę dużym

Stawki za żywiec na poziomie 3,00–3,50 zł/kg są – zdaniem rolników – poniżej wszelkiej krytki. Pytają więc, co jest przyczyną, że zakłady mięsne oraz pośrednicy skupujący świnie płacą tak niewiele.
21.01.2016., 10:01h

Redakcja "top agrar Polska" zaprosiła do udziału w debacie na ten nurtujący producentów świń temat przedstawicieli branży. Do dyskusji włączyli się: Tadeusz Blicharski (POLSUS), Mirosław Dackiewicz (Agri Plus), Ryszard Mołdrzyk (POLSUS), Anna Hammermeister (POLSUS), Witold Choiński (Polskie Mięso) oraz Aleksander Dargiewicz (KZPiPTCh).

Już w lutowym wydaniu "top świnie" będziecie Państwo mogli przeczytać co ich zdaniem wywołało obecny kryzys oraz jaki jest możliwy dalszy rozwój sytuacji na rynku wieprzowiny.

– Europejski wzrost produkcji tuczników zbiegnie się z terminem, w którym będą uwalniane zapasy z mechanizmu przechowywania wieprzowiny – zauważył Tadeusz Blicharski.

Choiński z kolei dziwi się, dlaczego Unia reaguje tak późno na niskie ceny żywca i dopiero teraz wprowadza dopłaty do prywatnego przechowlnictwa. Jego zdaniem to działanie jest o 3 miesiące spóźnione.

Więcej informacji w lutowych "top świniach". aku

Film z debaty można obejrzeć na naszym portalu, klikając w link

Fot. Kurek

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 16:37