StoryEditor

Owady w paszy dla świń

Sama myśl o larwach owadów na talerzu nas otrząsa. Ale gdyby były dobrym źródłem białka w paszy dla świń, to już co innego. Czy insekty mają szansę zastąpić śrutę sojową? Sprawdź!
22.03.2022., 12:03h
Owady mogą stanowić doskonałą paszę białkową. W mączkach pełnotłustych z insektów zawartość białka ogólnego waha się od 40 do 60% i zależy przede wszystkim od gatunku, ale też od stadium rozwojowego, siedliska, podłoża, na którym są hodowane, a także pokarmu, jaki otrzymują.
Co ważne, białko to odznacza się strawnością porównywalną z białkiem jaja kurzego i jest doskonałym źródłem aminokwasów, takich jak treonina, walina, histydyna, fenyloalanina i tyrozyna, a w przypadku niektórych gatunków także tryptofanu i lizyny. Muchówki charakteryzują się zestawem aminokwasów zbliżonym do mączki rybnej, natomiast chrząszcze i prostoskrzydłe pod względem składu aminokwasów podobne są do soi, choć zawierają mniej lizyny i metioniny. W krajowych badaniach wykazano, że spożycie owadów może przynieść potencjalne korzyści zdrowotne, z uwagi na silne działanie przeciwutleniające pozyskanych z nich peptydów.

Źródło tłuszczu

Oczywiście, owady nie składają się z samego białka. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym, którego mogą być źródłem, jest tłuszcz. Mączki z owadów zawierają 14,4–37,1% tego składnika, przy...
Pozostało 78% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 23:06