
Opracowany przez EIU raport pokazuje, że bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce rośnie. Nasz kraj zajmuje obecnie 26 miejsce na świecie z wynikiem 72,7 pkt. na 100 możliwych, poprawiając swoją ubiegłoroczną pozycję o 1,8 pkt. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności na bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 109 krajach na świecie na podstawie analizy 28 czynników, wykorzystując dane m. in.: ONZ, MFW, FAO, WHO i Banku Światowego.
- Mocne strony Polski w najnowszym raporcie to realizacja programów wspierających bezpieczeńśtwo żywnościowe, dostęp rolników do finansowania, standardy żywienia i bezpieczeństwao żywności - mówił podczas konferencji prasowej dyrektor generalny DuPont Polska Piotr Gill (na zdjęciu). - W tych czterech obszarach uzyskaliśmy w indeksie 100 pkt. na 100 możliwych do zdobycia - dodał.
Raport pokazał także słabe strony naszego kraju. Najmniej punktów, bo zaledwie 12,5 na 100 możliwych, Polska uzyskała w obszarze wydatków publicznych na badania i rozwój rolnictwa. Jest to wyraźny sygnał dla Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, by zwiększyć aktywność w tym zakresie i podjąć konkretne działania. Nowy PROW na lata 2014-2020 może być w tym pomocny, ponieważ daje możliwość finansowania projektów naukowych w obszarze rolnictwa.
Więcej na temat bezpieczeńśtwa żywności w sierpniowym numerze "top agrar Polska". bcz