Stosowanie enzymów paszowych w żywieniu świń poprawia strawność paszy i co za tym idzie – wyniki produkcyjne zwierząt. Jakie enzymy stosować i dla jakich grup produkcyjnych dowiecie się Państwo z naszej 2-częściowej serii.
W typowych wytwarzanych w gospodarstwie mieszankach dla świń głównymi składnikami jest ziarno zbóż, uzupełniane surowcem wysokobiałkowym – p. śrutą sojową, rzepakową lub słonecznikową. Zależnie od grupy użytkowej, surowce te stanowią 60 do 95% składu mieszanki. Wymienione pasze roślinne zawierają stosunkowo dużą ilość trudno strawnych składników (głównie polisacharydów nieskrobiowych i fitynianów), których oddziaływanie antyżywieniowe możemy ograniczyć poprzez dodatek enzymów paszowych.
Zalecane enzymy
Ksylanaza: Wśród polisacharydów nieskrobiowych (NSP) występujących w uprawianych w Polsce zbożach dominują arabinoksylany. Z tego względu najbardziej pożądanym enzymem jest ksylanaza. Pewnym wyjątkiem jest ziarno jęczmienia, które obok arabinoksylanów zawiera cztery raz więcej beta-glukanów niż pszenica.
Glukanaza: W przypadku dużego udziału jęczmienia w paszy (powyżej 30%) obok ksylanazy sugeruje się wprowadzenie glukanazy. Część badaczy wskazuje jednak na pozytywny wpływ beta-glukanów na aktywację układu immunologicznego i funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Uznaje się, że największy niekorzystny wpływ polisacharydów nieskrobiowych wynika z wpływu rozpuszczalnych w wodzie arabinoksylanów na zwiększanie lepkości treści pokarmowej.
Enzymy proteolityczne: W przypadku stosowania w mieszankach nieobrobionych termicznie pasz wysokobiałkowych, zawierających dużo substancji antyżywieniowych, utrudniających trawienie białka, można zastosować enzymy proteolityczne. Przykładem pasz, w przypadku których jest to ekonomicznie uzasadnione, są nasiona roślin bobowatych (łubiny, bobik) czy makuchy rzepakowe.
Chcesz wiedzieć więcej? Sięgnij po dwuczęściowy artykuł pt. "Pożądane enzymy" w "top świnie" 12/2019 i 1/2020. Dowiesz się dlaczego i w jaki sposób używać enzymów paszowych.