1,3 mln beneficjentów Programu
– Kiedy obejmowałam swój urząd w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa uczestniczyło 62% gmin. Dziś jest ich już 90 % – powiedziała na czwartkowej konferencji prasowej Elżbieta Rafalska, minister rodziny, pracy i polityki społecznej.
Edycja programu 2016 r. rozpoczęła się w sierpniu zeszłego roku i trwała do końca czerwca tego roku. Dzięki zaangażowaniu czterech ogólnopolskich organizacji pozarządowych: Caritas Polska, Federacji Polskich Banków Żywności, Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej oraz Polskiego Czerwonego Krzyża żywność w formie paczek lub posiłków trafiła do ponad 1,3 mln osób. To więcej o ponad 100 000 osób niż w sezonie 2015 r.
Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jest instytucją zarządzającą, a instytucją pośredniczącą i zarazem beneficjentem jest nadzorowana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Agencja Rynku Rolnego.
– Agencja Rynku Rolnego odpowiedzialna jest za przygotowanie i przeprowadzanie przetargów na dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich. Odpowiada także za nadzór nad dostawami żywności przez wykonawców oraz nad dystrybucją żywności i działaniami na rzecz włączenia społecznego realizowanymi przez organizacje partnerskie – powiedział minister Krzysztof Jurgiel.
Od zakończonego właśnie sezonu 2016 r. w ofercie wprowadzono bardziej różnorodne i urozmaicone produkty m.in. szynkę drobiową, szynkę wieprzową mieloną, pasztet wieprzowy oraz filet z makreli w oleju, a także nowe produkty owocowo-warzywne takie jak: fasola biała czy powidła śliwkowe. Produkty te cieszyły się dużym powodzeniem wśród osób potrzebujących, a dodatkowo było to duże wsparcie dla producentów rolnych i przetwórców, gdyż w ramach Podprogramu zakupiono dużą ilość dobrej jakości produktów. Łączna ilość zakupionej żywności wyniosła około 65 tys. ton.
W edycji programu na 2017 r. Agencja Rynku Rolnego kończy wyłanianie wykonawców w przetargu o wartości około 320 mln zł na dostawę do ponad 100 magazynów organizacji partnerskich. Ilość zakupionych produktów wyniesie ponad 67 tys. ton żywności. Liczba produktów wzrosła do 19 i wprowadzono nowe produkty, w tym bezglutenowe.
Program dla szkół
Podczas briefingu prasowego minister Krzysztof Jurgiel przedstawił także informacje dotyczące programu dostarczania zdrowej żywności dla szkół. Zostanie on uruchomiony od roku szkolnego 2017/2018 i zastąpi realizowane dotychczas przez ARR programy: "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole". Celem programu będzie promowanie wśród dzieci zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.
Program będzie skierowany do uczniów szkół podstawowych. Dzieciom zostaną przekazane bezpłatnie świeże owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Dzieci będą również uczestniczyły w działaniach edukacyjnych realizowanych przez szkoły na temat zdrowego odżywiania oraz pochodzenia i uprawy udostępnianych produktów. W ramach realizacji programu będą prowadzone działania promocyjne.
Łączny budżet programu na rok szkolny 2017/2018 wyniesie 242,9 mln zł, w tym 114,8 mln zł z budżetu UE oraz 128,1 mln zł z budżetu krajowego. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE. Pod względem przyznanego budżetu Polska plasuje się na 4 miejscu (za Niemcami, Francją i Włochami). wk