Centrum Badań Świń Trouw Nutrition przeprowadziło badania, z których wynika, że lochy prośne otrzymujące dodatek kwasów organicznych (Badane świnie otrzymywały preparat Trouw Nutrition zawierający kwasy, ale można wykorzystać np. kwas mrówkowy) do wody pitnej podczas ostatnich 80 dni ciąży spożywały znacznie więcej wody w porównaniu do grupy kontrolnej (która nie otrzymywała kwasów organicznych).
Wyniki badań potwierdzają związek między wyższym spożyciem wody u macior, a kluczowymi wskaźnikami żywotności i zdrowotności prosiąt, w tym większą masą urodzeniową, odsadzeniową i końcową.
Badacz Pieter Langendijk, podzielił się swoimi odkryciami podczas prezentacji plakatu na Europejskim Sympozjum Zarządzania Zdrowiem Świń w dniach 9-11 maja w Barcelonie.
Wyniki wykazały, że prawie wszystkie badane lochy, które otrzymywały kwasy organiczne w wodzie osiągały spożycie wody powyżej 11,6 litra na dzień. Dla porównania 50% loch w grupie kontrolnej wypijało mniej niż 4,3 l na dzień (czyli poniżej zalecanej ilości).
Ze względu na duże zróżnicowanie spożycia wody wśród loch w badaniu, naukowcy sklasyfikowali pobór wo...