
Zainteresowanie żywieniem na mokro w Polsce zaczęło wzrastać w 2004 r. Przez 10 lat przybyło u nas około 100 systemów. Obecnie mamy ich w naszym kraju około 150. Naukowcy i praktycy przekonują, że jest to najlepszy sposób, aby obniżyć koszty produkcji świń. Zdaniem wielu w tej chwili możliwości żywienia paszami suchymi wyczerpały się i od wielu już miesięcy, a nawet lat balansują na granicy opłacalności ekonomicznej.
– Płynne żywienie pozwala obniżyć koszty żywienia nawet o 17% w porównaniu z paszą suchą – mówiła podczas Międzynarodowej Konferencji Naukowej "Specjaliści Specjalistom" organizowanej przez Uniwersyteckie Centrum Medycyny Weterynaryjnej UJ – UR w Krakowie dr Grażyna Kusior.

– W styczniu tego roku zaoszczędziliśmy ok. 100 zł za szt., karmiąc świnie na mokro – mówiła dr Grażyna Kusior.
Brak ograniczeń w wykorzystywaniu komponentów
Osoby, które były pionierami w instalacji systemów płynnego żywienia w Polsce, doskonale znają szeroką gamę komponentów możliwych do wykorzystania. Zazwyczaj mają one również dobrze ułożony system dostaw surowców oraz ustalone ich ceny.
– Warto zaznaczyć, że 10 lat tem...