StoryEditor

Rekordowy eksport unijnej żywności

Unijny eksport żywności pobił w listopadzie 2016 roku rekord. Unijne kraje sprzedały za granicę towary o wartości 11,7 mld euro. A to aż o 813 mln euro więcej niż w listopadzie 2015 r.
24.01.2017., 12:01h

Wartościowo największe wzrosty (listopad 2015/listopad 2016) zanotowano w przypadku Stanów Zjednoczonych (+ 146 mln euro) i Chin (+ 117 mln euro). Całkiem dobrze europejskie firmy radziły sobie także na rynku Japonii i Korei Południowej. Co ciekawe o 50 mln euro wzrósł eksport do Rosji. Mimo embarga Rosja jest 5 odbiorcom unijnej żywności za USA, Chinami, Szwajcarią i Japonią.

Największe spadki zanotowano w przypadku handlu z Arabią Saudyjską (- 47 mln euro) i Algierią (-45 mln euro). Bardzo niepokoi też załamanie wymiany z Hong-Kongiem.

Szczególne powody do zadowolenia ma przemysł mięsny, który zdecydowanie wyszedł z kryzysu i zanotował największy, bo aż 34% wzrost wartości sprzedaży (+129 mln euro). Nadwyżka eksportu nad importem wyniosła 1,3 mld euro.  Równie dobrze radzili sobie producenci mocnych alkoholi (+92 mln euro) i win (+82 mln euro). Najwięcej przez ostatni rok stracili eksporterzy zbóż, w tym szczególnie pszenicy.

To, co może cieszyć rolników i przemysł rolno-spożywczy to brak równie dynamicznych wzrostów jeżeli chodzi o import żywności. Na unijny rynek trafiły towary o wartości 9,85 mld euro. Wobec 9,6 mld euro rok wcześniej.   wk

Fot. Sierszeńska

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 22:20