
W ich ramach prowadzony jest monitoring składu chemicznego krajowych surowców białkowych, które stanowić mogą alternatywę dla poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS). Dodatkowo poddawane są one ocenie przydatności żywieniowej m.in. dla świń. Wyniki kilkuletnich już badań zmieniają obraz użyteczności krajowych roślin strączkowych.
Większość wyników ostatnich prac badawczych wykazała znacznie szersze niż przed laty rekomendowane możliwości stosowania krajowych pasz białkowych w żywieniu świń. Zalecany udział KŹBR uzależniony jest od okresu odchowu. Prosięta odsadzone i warchlaki ze względu na obecność niektórych substancji antyodżywczych, udział włókna czy smakowitość tolerują mniejszy udział KŹBR w paszy niż tuczniki.
Jak bezpiecznie stosować nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń wyjaśnia zespół specjalistów ds. żywienia zwierząt z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w majowym wydaniu „top świnie“ od strony 20.
