StoryEditor

Rodzime białko vs soja z importu

Krajowe badania nad rodzimymi surowcami białkowymi udowadniają, że istnieją alternatywy dla poekstrakcyjnej śruty sojowej. Sprawdź, jak stosować te komponenty w żywieniu świń i osiągać wysokie wyniki produkcyjne.
24.04.2018., 10:04h
Łubiny, bobik, groch, ale też coraz częściej soja pojawiają się na krajowych polach. Niewątpliwe jest to zasługa prowadzonych od 2011 r. programów, mających na celu zwiększenie wykorzystania krajowego białka paszowego do produkcji zwierzęcej.
W ich ramach prowadzony jest monitoring składu chemicznego krajowych surowców białkowych, które stanowić mogą alternatywę dla poekstrakcyjnej śruty sojowej (PŚS). Dodatkowo poddawane są one ocenie przydatności żywieniowej m.in. dla świń. Wyniki kilkuletnich już badań zmieniają obraz użyteczności krajowych roślin strączkowych.

Większość wyników ostatnich prac badawczych wykazała znacznie szersze niż przed laty rekomendowane możliwości stosowania krajowych pasz białkowych w żywieniu świń. Zalecany udział KŹBR uzależniony jest od okresu odchowu. Prosięta odsadzone i warchlaki ze względu na obecność niektórych substancji antyodżywczych, udział włókna czy smakowitość tolerują mniejszy udział KŹBR w paszy niż  tuczniki.

Jak bezpiecznie stosować nasiona roślin strączkowych w żywieniu świń wyjaśnia zespół specjalistów ds. żywienia zwierząt z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu w majowym wydaniu „top świnie“ od strony 20.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 15:46