Spadek ten zdecydowanie był wynikiem redukcji ilości zwierząt przeznaczonych na rzeź, w tym żywca wieprzowego o 7,3%, cielęcego aż o 18,6% i wołowego o 0,6%.
W ubiegłym roku wzrosła natomiast produkcja żywca drobiowego o 5%, a także baraniego o 4,1%.
Saldo obrotów handlu zagranicznego żywcem rzeźnym wieprzowym było w omawianym okresie w Polsce ujemne, natomiast dla żywca wołowego (z cielęcym włącznie) i drobiowego saldo było dodatnie. Zwiększył się natomiast import świń w sztukach prawie o 34%, w tym świń do 50 kg o 26,8%.
W 2013 r. skupiono ogółem 4490,1 tys. ton żywca rzeźnego (bydła, świń, owiec, koni, drobiu i królików), czyli o 0,4% mniej niż w 2012 r., a w przeliczeniu na mięso (łącznie z tłuszczami, bez podrobów i bez dziczyzny) – 3149,8 tys. ton w wadze poubojowej ciepłej (wbc), czyli o 1,6% mniej niż przed rokiem – informują najnowsze dane GUS.
Warto zauważyć także, iż w 2013 r. podaż żywca rzeźnego wołowego do skupu była znacznie wyższa (o 22,2%) niż ta notowana w 2012 r. Przez to też nastąpił spadek przeciętnej jego ceny skupu z 6,40 zł/kg w 2012 r. do 6,20 zł/kg. e-abi
Źródło: opracowania GUS
StoryEditor
Rok 2013 gorszy dla rzeźnii
Rok 2013 był nieco trudniejszy od poprzedniego dla większości ubojni, bowiem krajowa produkcja żywca rzeźnego zmniejszyła się o 1,4%.