Wzrostowi uległa wartość eksportu mleka i produktów mleczarskich, a także mięsa, podrobów drobiowych i przetworów mięsnych. Spadkowi uległo jednak dodatnie saldo w handlu mięsem czerwonym. Powodem, dla którego tak się stało była redukcja eksportu wieprzowiny i wołowiny. Ponadto z uwagi na fakt utrzymującego się wysokiego importu prosiąt oraz drobiu i bydła, w 2014 r. nastąpiło dalsze pogłębienie się ujemnego bilansu w handlu żywymi zwierzętami – pisze FAMMU/FAPA. Mięso i produkty mięsne stanowiły 20% ogółu polskiego eksportu rolnego.
Na bardzo dobrym poziomie stał też eksport pszenicy oraz produktów przemiału zbóż oraz skrobi, komponentów paszowych i wyrobów cukierniczych. Dzięki temu wynikowi w dziale roślinnym także zanotowano dodatnie saldo handlowe równe 1517,3 mln euro i produkty te stanowiły 7% całej struktury towarowej polskiego eksportu artykułów rolno-spożywczych. W tym największy udział miała pszenica, której eksport zwiększył się w stosunku do 2013 r. aż o 71%. Jedynie dodatnie saldo w handlu cukrem zmalało w skutek spadku eksportu. Cukier i produkty cukiernicze ostatecznie zajmowały 12% całej struktury eksportowej. ag
Fot. A. Galus