StoryEditor

Serwatka obniża koszty

Najważniejszą jednostką, mówiącą o jakości paszy podawanej świniom, powinien być koszt kilograma przyrostu. Wykorzystanie serwatki w żywieniu na mokro pomaga redukować koszty.
18.02.2016., 11:02h

Żywienie płynne staje się w naszym kraju coraz bardziej popularne. Kilkanaście lat temu serwatka była ogólnie dostępna. Teraz, rolnik, który chce ją wykorzystać w żywieniu, sam musi zadbać o transport, który nie jest tani.

W gospodarstwie Krzysztofa Przybylskiego z Sawina w woj. lubelskim serwatka stanowi ok. 70% dawki dla świń, zarówno tuczników jak i loch prośnych.

– Żywienie na mokro opłaca się tylko wtedy, kiedy mamy dobry dostęp do produktów ubocznych, zarówno z mleczarni, jak i innych zakładów wytwarzających żywność. Jeśli mleczarnia będzie zbyt daleko, koszt transportu wchłonie wszystkie oszczędności - mówi hodowca.

Czy uwzględniając koszty transportu i koszt surowca, przy zastosowaniu serwatki można zredukować koszty? O tym przeczytacie Państwo w najnowszych "top świniach".

Zapraszamy do lektury! kp

Fot. Piotrowska

Kinga Piotrowska
Autor Artykułu:Kinga Piotrowska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 19:42