Dwa kraje Europy Środkowo-Wschodniej – Słowacja i Węgry – chcą rozpocząć debatę o podwójnej jakości żywności w krajach Wspólnoty. Ma mieć to miejsce podczas następnego posiedzenia Rady Ministrów Rolnictwa i Rybołówstwa Unii Europejskiej.
Inicjatorzy debaty chcą, by władze UE podjęły wszelkie możliwe działania zmierzające do eliminowania nieuczciwych praktyk handlowych i ochrony interesów konsumentów. Oba kraje planują, aby na publiczna dyskusja o podwójnej jakości żywności w Unii Europejskiej doprowadziła do opracowania unijnego prawodawstwa w tym zakresie. Węgierski resort rolnictwa od dłuższego czasu rozpaczliwie stara się o rozwiązanie tego problemu na szczeblu władz Wspólnoty. Obecnie nie ma podstawy prawnej w UE do podjęcia działań wobec dużych korporacji, ze względu na różnice w jakości importowanej i sprzedawanej przez nie żywności. Zarówno Słowacja, jak i Węgry chcą przekonać do swojego pomysłu pozostałe dwa kraje Grupy Wyszehradzkiej, czyli Polskę i Czechy.
Ministerstwa rolnictwa Słowacji i Węgier powołują się na wyniki badań produktów spożywczych i napojów, które międzynarodowe koncerny oferują w sprzedaży...