StoryEditor

Tuczniki tanieją nawet o 50 gr!

Już drugi tydzień ceny skupu żywca wieprzowego spadają. Niestety różnice w stawkach są dość duże, bo sięgają nawet 50 gr/kg. Biorąc pod uwagę, że są to zmiany dotyczące tylko jednego tygodnia, mamy do czynienia z drastycznym spadkiem cen. Hodowcy świń chwytają się za głowę i pytają, jak ma im się opłacać produkcja w takich warunkach? Już teraz dostają niecałe 400 zł za tucznika, a ceny mają dalej lecieć w dół. Dzisiaj  ubojnie zapowiedziały na poniedziałek dalsze korekty o około 20 gr/kg.
06.11.2015., 14:11h

 – Zbyt mięsa jest katastrofalny. Zamówienia ze strony hurtowni, które zostały złożone w poniedziałek po godzinie zostały odwołane. Do tego stawki za żywiec wieprzowy na giełdzie niemieckiej także zostały obniżone, a to błyskawicznie znajduje odbicie w polskich cenach – mówi jeden z przedstawicieli działów skupu w Wielkopolsce. Wielkopolska, jak i cała ściana zachodnia, najbardziej zredukowała swoje cenniki za tuczniki. Wszędzie jednak słychać opinie, że w sklepowych działach mięsnych świecą pustki. Konsumenci nie kupują mięsa. Po prostu. Dlaczego? Z jednej strony jest to zjawisko, które niemal każdego roku o tej porze miało miejsce – ludzie zaczynają robić większe zakupy dopiero od połowy listopada. „Jednak to na pewno nie jest jedyny czynnik” – zastanawiają się nasi rozmówcy. Czyżby w grę wchodziło także echo ostatnich medialnych wieści, jakoby czerwone mięso oraz produkty z niego wytworzone były rakotwórcze? Od tygodnia (co najmniej) prasa i telewizja – i to nie tylko w Polsce, ale w całej Unii Europejskiej - trąbi o tym, że Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która jest jednocześnie agendą Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dokonała badań w kontekście wpływu mięsa na zachorowalność nowotworową wśród ludzi i jednocześnie  opracowała klasyfikację czynników oraz substancji rakotwórczych, umiejscawiając produkty mięsne, czyli np. wędliny (uwaga!) w tej samej kategorii czynników rakotwórczych, co radioaktywny pluton…
Zdaniem zakładów mięsnych to jest zwykła nagonka na branżę mięsną. Dziwią się tylko niektórzy, że w obliczu takich zarzutów, branża nie broni się bardziej skutecznie, że nikt nie wyciąga kontrargumentów. Przecież w oczach przeciętnego konsumenta brak sprzeciwu i milczenie producentów oznacza zgodę. Oczywiście, nikt nie wie dokładnie, na ile te wieści płynące zewsząd mają destrukcyjny wpływ na popyt. Pewne jest natomiast, że znowu najbardziej cierpi na tym rolnik. Od kilku dni hodowcy załamują ręce, mówią o całkowitym braku opłacalności hodowli. – Za warchlaki do 22 kg proponują mi 7,50 zł za kilogram, a powyżej już liczą jak za tuczniki. W sumie, za tucznika nie dostanie się więcej niż 400 zł – skarży się redakcji „top agrar Polska“ jeden z rolników. Inni mówią, że będą musieli po prostu zrezygnować z dalszej hodowli, bo nie będą dokładać do tego interesu.  Przy cenach zakupu warchlaków wynoszących około 190 zł/szt. tucz zupełnie się nie opłaca i nie będą wstawiali więcej świń. Najgorsze jest to, że ubojnie raczej nie widzą perspektyw na podniesienie cen w najbliższych dniach, a w przyszłym tygodniu niektóre z nich wręcz zapowiedziały obniżkę o kolejne 20 gr/kg.

Na chwilę obecną, z przeprowadzonej przez redakcję topagrar.pl sondy wynika, że stawki za skup świń zostały zredukowane minimum o 10 do nawet 50 gr/kg. Żaden z punktów skupu nie zdecydował się na ich podniesienie, a tylko dwa pozostały przy cenach sprzed tygodnia. Te, co tak zrobiły są z województwa podkarpackiego i lubelskiego. I tutaj ciekawe zjawisko – choć w całej Polsce zakłady mięsne narzekają na fatalny zbyt, to w tych regionach mówią, że zbyt jest zadowalający, hurtownie chętnie kupują i cen nie trzeba obniżać. Obserwując jednak to, co dzieje się w kraju, także tam zastanawiają się, czy ta fala obniżek nie dotrze również do nich.

W krajowych ubojniach za żywiec wieprzowy płaci się maksymalnie od 3,40 do 4,11 zł/kg. Najwyższa stawka za klasę E to 5,30 zł/kg w województwie lubelskim, a najniższa to 4,80 zł/kg w województwie wielkopolskim.  ag

 

Zobacz aktualne ceny skupu tuczników w kraju!
Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 23:00