Spadł też eksport podrobów wieprzowych - aż o 9% (do 81,6 tys. ton). Z czego wynika takie osłabienie eksportu? Analitycy zwracają uwagę na kilka czynników, do których przede wszystkim należy zaliczyć podwyżki cen wieprzowiny w kwietniu br. Niewątpliwie wpłynęły one na utworzenie się różnicy w notowaniach pomiędzy UE a USA. Poza tym USA odzyskały ponownie rynki, które wcześniej z powodu epidemicznej biegunki (PED) utraciły. To wyparło z handlu unijną wieprzowinę.
Niezależnie od majowego wyniku, ogólnie od początku br. UE wyeksportowała do krajów trzecich około 1 152 tys. ton żywca wieprzowego, mięsa, podrobów oraz przetworów z wieprzowiny. Jest to o 1,8% więcej niż przed rokiem. Największym eksporterem spośród unijnych krajów w okresie od stycznia do maja 2015 r. były Niemcy (289 268 ton), potem Dania (218 274 tony), dalej Hiszpania (182 314 tony), Holandia (98 592 tony), Francja (78 672 tony) i Polska z wynikiem: 53 073 tony. W przypadku Polski jest to spadek o ponad 28% w porównaniu z analogicznym okresem przed rokiem. Jednocześnie poza Hiszpanią, która w tym roku zmniejszyła eksport o 32,7%, nasz eksport najbardziej ucierpiał (ilościowo).
Unijne mięso wieprzowe oraz żywiec były transportowane głównie do Chin (370 316 ton, wzrost poziomu eksport o 37% w porównaniu z ubiegłym rokiem), do Japonii (109 400 ton), Korei Płd. (102 817 ton) i Hongkongu (98 170 ton). Najbardziej spadł eksport na Białoruś (120 ton, spadek o 97,3%), do Rosji (5 615, spadek o ponad 89%) oraz do Hongkongu (spadek o 37,4%). ag
Fot. A. Kurek