StoryEditor

Utrzymanie higieny to klucz do sukcesu. Terry Emonds, MS Schippers

Zakaz stosowania tlenku cynku, ograniczenia w użyciu antybiotyków. Rozwiązaniem tych problemów, z którymi mierzyć się będą niebawem producenci świń jest utrzymanie wysokiej higieny w chlewni. Na co zwrócić uwagę w tym zakresie mówi Terry Emonds, przedstawiciel holenderskiej firmy MS Schippers, która swoje rozwiązania przećwiczyła na wielu fermach w Niderlandach
11.07.2022., 19:07h

Kraj ten przoduje w ograniczaniu stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej, z zakazem dodawania tlenku cynku do paszy mierzą się już od 2018 roku.

- Przez te cztery lata nauczyliśmy się, że  rozwiązanie tego problemu nie jest tylko pojedynczym działaniem. To wielokierunkowe podejście. Jak wyjaśniłem w prezentacji, wierzymy w piramidę zdrowia. Na jej szczycie jest antybiotykoterapia, która leczy problemy. Na środku znajdują się szczepienia używane do pozbycia się niektórych chorób. Tlenek cynku znajduje się również gdzieś w tym obszarze. Ale fundamentem dla zdrowia zwierząt jest zarządzanie higieną. Wierzymy, że nasz program High Care skupia się na poszczególnych elementach higieny. Możemy być pewni, że nasze zwierzęta nie zachorują i nie będą potrzebowały tlenku cynku – mówił Emonds.

Obejrzyj cały wywiad!
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 18:05