StoryEditor

Z zegarmistrzowską precyzją

Do przygotowania pasz wciąż przywiązujemy zbyt małą wagę. Błędy popełnione podczas tego procesu mszczą się gorszymi wynikami stada i większymi kosztami produkcji. Jak profesjonalnie wyprodukować paszę dla świń w gospodarstwie podpowiada specjalista żywienia trzody chlewnej – Grażyna Rakowska.
19.10.2017., 14:10h
Koszty żywienia stada pochłaniają nawet ponad 70% wszystkich wydatków na produkcję świń. Kupując komponenty do żywienia – śruty czy „premiksy”, koncentraty i dodatki, analizujemy ich skład, sprawdzamy cenę – chcemy, by sporządzane na ich bazie pasze pozwoliły wykorzystać potencjał wzrostu świń.

Jednak w gospodarstwie zaczynamy popełniać błędy, które niweczą wysiłki poczynione na etapie tworzenia receptur i wyboru surowców. Do samego procesu produkcji pasz się po prostu nie przykładamy. A tu potrzeba wręcz zegarmistrzowskiej precyzji. Gdy jej brakuje, warto zastanowić się nad kupnem mieszanek gotowych, szczególnie dla prosiąt lub poprawieniem swojego warsztatu pracy.

Jak krok po kroku przygotować paszę dla świń najlepszej jakości przeczytasz w listopadowym numerze „top świnie” od strony 30.

pj-t
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. listopad 2024 05:09