Każda locha w laktacji musi się bardzo wysilić. Jak wielki jest to wysiłek, pokazują cyfry.
– Nie każdy zdaje sobie sprawę, że 750-kg krowa produkuje ok. 30 kg mleka dziennie, a ważąca 200 kg locha produkuje go ok. 10 kg dziennie. To oznacza, że w przeliczeniu na ich masę ciała, krowa wytwarza 40 g na 1 kg masy ciała, podczas kiedy locha 50 g na 1 kg masy ciała – wyliczał podczas IV Międzynarodowej Konferencji Techniczno-Naukowej w Karpaczu Adam Wierzba (Primary Diets).
Firmy genetyczne deklarują imponujące wyniki produkcyjne loch, niejednokrotnie przekraczające 18 prosiąt żywo urodzonych od lochy w miocie i nawet 15 odsadzonych. Jednak praca hodowlana poszła nie tylko w kierunku zwiększania plenności loch. W 1985 r najlepsze maciory produkowały niecałe 7 kg mleka dziennie. Dziś na najlepszych fermach wartość ta sięga 12 kg.
– Na przyrost 1 kg masy miotu potrzeba średnio 4 kg mleka. Najlepszych 25% ferm uzyskuje przyrosty miotów na poziomie nawet 3 kg dziennie. A zatem lochy muszą produkować ok. 12 kg mleka – mówił ekspert.
W jaki sposób prawidłowo żywić wysokowydajne lochy, aby wykarmiły liczne mioty przeczytacie w styczniowym wydaniu "top świnie".
Zapraszamy do lektury.