StoryEditor

Zupa dla loch

  Świnie lubią i chętnie pobierają paszę podaną na mokro. Wiemy już, że skarmianie komponentów odpadowych z produkcji spożywczej skutecznie ogranicza koszty żywienia tuczników. A jak podać paszę na mokro lochom w produkcji towarowej?
21.01.2016., 10:01h

W Rozogach, gm. Sorkwity działa chlewnia licząca 630 loch PIC, produkująca w cyklu zamkniętym. Wyprodukowane tu tuczniki trafiają do zakładów mięsnych "WARMIA" – oba przedsiębiorstwa łączy osoba jednego właściciela, tym samym ZM w znacznej części produkują wyroby ze świń z własnego chowu.

Tuczniki w Rozogach od ponad 3 lat karmione są na mokro. Od niespełna roku również dla loch wykorzystuje się tutaj system żywienia na mokro. I to nie tylko w sektorze loch prośnych, czy na sektorze krycia – w pomieszczeniach gdzie instalacja jest zblizona do tej na tuczu.

– Również na porodówce żywimy lochy na mokro – mówi Krzysztof Urbański, kierownik fermy. – Wymagało to zamontowania tylu zaworów ile jest stanowisk porodowych – dodaje.

Zapraszamy do lektury lutoweg wydania "top świnie", gdzie przeczytacie Państwo o prawie rocznych doświadczeniach z instalacją płynnego żywienia loch.  aku

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 16:49