StoryEditor

Żywienie świń i wpływ na wartość rzeźną. Na sucho czy na mokro?

Wpływ systemu żywienia tuczników na ich wartość rzeźną zbadali naukowcy z Instytutu Nauki o Zwierzętach w SGGW w Warszawie. Wyniki zaskakują.
18.01.2024., 12:07h

Dużo mówi się o tym, że przy żywieniu na mokro poprawia się apetyt świń, wykorzystanie składników pokarmowych, zwiększają się przyrosty dobowe oraz zdrowotność jelit. Wiadomo też, że systemy płynnego żywienia umożliwiają wykorzystanie tańszych surowców paszowych. Mało jednak jest informacji o jakości tego żywienia.

– Chcieliśmy sprawdzić, gdzie jest w tym haczyk, dlatego wraz z doktorantem Maciejem Janunsem oceniliśmy wpływ systemu żywienia tuczników na wartość rzeźną tusz oraz jakość mięsa i tłuszczu. W doświadczeniu badaliśmy system żywienia na sucho i na mokro – mówiła podczas VI Konferencji Naukowo-Technicznej w Karpaczu organizowanej przez AB Neo i Pellon prof. Justyna Więcek z SGGW w Warszawie.

Naukowcy prowadzili obserwacje na 1121 tucznikach genetyki PIC, 546 z nich było żywionych na sucho, a 575 na mokro, na długim korycie, ze wstępną fermentacją paszy.

Zobacz także: Rolnicy do ministra Siekierskiego: Mięso z laboratoriów nie ma nic wspólnego z rolnictwem!

– Zanim jednak przejdziemy do badań, warto podkreślić, że świnie są zwierzętami wszystkożernymi. Mają zęby służące do chwytania pokarmu, są to siekacze. Mają kły służące do rozszarpywania pokarmu oraz zęby trzonowe do miażdżenia pokarmu – mówiła specjalistka.

Komplet mleczaków składa się z 28 zębów, a kompletne uzębienie stałe to 44 zęby. Jest to najwięcej ze wszystkich zwierząt gospodarskich, ale kompletne uzębienie mają dopiero świnie w wieku ok. 2 lat (ramka). Należy zatem mieć świadomość, że proces rozcierania, miażdżenia pokarmu u młodych świń jest dosyć ograniczony.

Rozwój uzębienia świń

Prosię rodzi się z 8 zębami mlecznymi, to są 4 kły i trzecia para zębów siecznych. W drugim tygodniu pojawiają się kolejne siekacze. W czwartym tygodniu dochodzą 3. i 4. para zębów przedtrzonowych, a w dziesiątym tygodniu, czyli na początku tuczu, mamy pełny garnitur zębów mlecznych.

– Wyrzynanie się zębów jest to proces bolesny. Wie o tym każdy rodzic – mówiła prof. Więcek.

Sprzedajemy tuczniki w wieku 5–6 miesięcy, w masie ciała ok. 120–130 kg. To duże zwierzęta, ale nie dorosłe. Oprócz zębów mlecznych na tym etapie mogą one mieć pierwsze zęby przedtrzonowe i pierwszy ząb trzonowy (tab. 1.).

image
FOTO:

Różne systemy żywienia świń

W zależności od formy paszy mamy dwie możliwości żywienia świń – na sucho lub na mokro. Może to być mieszanka sucha, uwilgocona lub zraszana wodą albo też płynna, mieszana z wodą, lub produktami ubocznymi przemysłu spożywczego, lub pasza fermentowana.

– W Polsce nadal dominuje system żywienia tuczników na sucho. Są to mieszanki na bazie śrut zbożowych, z 88% s.m., które kupujemy gotowe lub produkujemy we własnym zakresie. Zwierzęta pobierają ją do woli, zgodnie z apetytem. Dostęp do niej mają całą dobę. Nie kontrolujemy przy tym systemie, czy któreś zwierzę nie je, a wiemy, że spadek apetytu jest pierwszym objawem utraty zdrowia. Im szybciej to zauważymy, tym lepiej – mówiła prof. Więcek. Jej zdaniem przy tym systemie rolnicy mają nieco ograniczony wachlarz surowców, bo muszą podawać wyłącznie komponenty suche. Nierzadko obserwowane są próby zaspokajania instynktu rycia w paśnikach i związane z tym straty paszy. Specjalistka podkreślała, że ważnym aspektem jest łatwość przechowywania suchej paszy oraz stosunkowo niski koszt instalacji podającej suchą karmę.

Kiedy świnia pobiera pokarm do jamy gębowej, enzym alfa-amylaza zaczyna rozkładać skrobię. Ale pokarmu suchego alfa-amylaza nie zaatakuje. Musi on być pomieszany ze śliną. Im bardziej namoczony pokarm podajemy, tym szybsze jest działanie enzymów produkowanych przez organizm świń. W żołądku działa rozkładająca białka pepsyna. Następnie pokarm wymieszany i zakwaszony z żołądka przemieszcza się dalej, do jelita cienkiego i jest poddawany działaniu innych enzymów soku trzustkowego.

Pozostało 64% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 17:30