StoryEditor

Żywienie zwierząt: Owadzia rewolucja w Polsce nabiera tempa

Według analiz do 2050 r. globalny popyt na białko wzrośnie nawet o 60%. W obliczu tego dynamicznego wzrostu i wyzwań klimatycznych zrównoważona hodowla i przetwarzanie owadów mogą stać się przyszłością produkcji protein. Co ważne, ich nowe źródło może być wykorzystywane zarówno do produkcji pasz jak i żywności dla ludzi.

02.10.2024., 06:00h

Potencjał tego rynku jest olbrzymi, ale nie był do tej pory w pełni wykorzystywany przez brak wypracowania efektywnego modelu biznesowego, który z jednej strony zapewniłby ciągłość produkcji i powtarzalność wysokiej jakości produktu końcowego, a jednocześnie byłby dla producenta rentowny. Dzięki 25-letniemu doświadczeniu w chowie i hodowli owadów, w tym kilku latom poświęconym na testowanie i dopracowywanie swojej przełomowej technologii, Proteine Resources gotowa jest ruszyć na podbój rynku wartego prawie 270 mld euro rocznie.

 

Wyjątkowy gatunek hodowcy owadów

– Jako firma biotechnologiczna wprowadzamy na rynek białko i tłuszcz z licznymi zastosowaniami w żywieniu zwierząt - od zmniejszenia śmiertelności, poprzez poprawę kondycji skóry i żywotności, po wspomaganie odporności. Jednocześnie dążymy przy tym do całkowicie autonomicznej produkcji, wykorzystując AI do kontroli fabryki i optymalizacji cyklu produkcyjnego. Ale nasza działalność to znacznie więcej niż hodowla owadów. Mając "impact" w naszym DNA wierzymy w stworzenie dobrze prosperującego biznesu na dużą skalę z pozytywnym wpływem na środowisko. Naszym celem jest nie tylko neutralność klimatyczna, ale także pochłanianie gazów cieplarnianych. - podkreśla Bartłomiej Roszkowski, jeden z co-CEO Proteine Resources znany wcześniej jako jeden z liderów Vue Storefront, jednego z najcenniejszych polskich startupów.

Produkowane przez firmę owady zawierają blisko 70% białka przy zwiększonej zawartości kluczowych aminokwasów, makro i mikroelementów oraz witamin. Do tego ich chów i hodowla zajmują rekordowo krótki czas – zaledwie 4 tygodnie (nawet ponad dwukrotnie krócej niż w przypadku istniejących rozwiązań). Jest to możliwe m.in. dzięki zastosowaniu nowatorskiego systemu żywienia, opartego na miksie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego skomponowanego wg autorskiej receptury, zapewniającej jakość, stabilność i bezpieczeństwo produkcji, będącej przedmiotem kilku międzynarodowych zgłoszeń patentowych.

 

Naszpikowany innowacjami jest też sam proces produkcji – firma korzysta z samodzielnie opracowanej i opatentowanej technologii multispektralnej analizy opartej na AI, która umożliwia badanie zdrowia i parametrów jakościowych owadów w czasie rzeczywistym. W efekcie Proteine Resources może pochwalić się w pełni zautomatyzowaną analizą hodowli w dużej skali.

 

Zastosowanie owadziego białka jest szerokie i ciągle otwiera nowe perspektywy. Już teraz zrewolucjonizować może przemysł paszowy. Wpisując się w najnowsze trendy dot. rynku zwierząt domowych, białko z owadów coraz częściej jest składnikiem suplementów weterynaryjnych i karm dla zwierząt domowych stanowiąc dla nich zdrowszą, smaczniejszą, uzasadnioną ewolucyjnie alternatywę dla obecnie stosowanych składników oraz przynosząc wiele benefitów zdrowotnych.

Z kolei dla przemysłu nawozowego oferta spółki to powstający w trakcie produkcji 100% naturalny nawóz, przewyższający pod względem ilości i jakości składników odżywczych inne nawozy organiczne. Owady są również doskonale zbilansowanym, dietetycznym i ekologicznym źródłem białka zwierzęcego, co dzięki dbałości najwyższe standardy jakościowe, w dłuższym horyzoncie pozwoli firmie kierować swoją produkcję również do przemysłu spożywczego.

 

Roadmapa do 2030 r. – modułowa fabryka w Polsce

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa prognozuje, że w najbliższej dekadzie roślinne zamienniki mięsa mogą stanowić już 12-15 procent. globalnego spożycia. Farmy owadów to jedna z komplementarnych technologii produkcji białka, będących odpowiedzią na dynamiczny przyrost liczby ludności (do 9 mld w 2050 r.), wykładniczo rosnące zapotrzebowanie na zrównoważone białko zwierzęce oraz niemal całkowicie wyczerpane zasoby naturalne. Strategia biznesowa spółki idealnie wpisuje się w te potrzeby. Dzięki posiadanej autorskiej technologii, Proteine Resources planuje rozwijać się dynamicznie w modelu franczyzowym. Moduły produkcyjne zlokalizowane będą dokładnie w miejscu waloryzacji produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego klientów oraz precyzyjnie w miejscu aplikacji końcowych produktów takich jak wzbogacone białko, tłuszcz czy frass owadzi.

 

 Produkcja owadów odbywać się będzie w systemie rozproszonym, to znaczy w wielu zaawansowanych technologicznie, autonomicznych modułach farmowych połączonych w globalną sieć. Centralny system zarządzany przez algorytmy AI reagował będzie z wyprzedzeniem na wyzwania zmieniającego się klimatu, dostosowując strumienie produkcji do aktualnych uwarunkowań i lokalnego zapotrzebowania. Naszym celem jest również zaawansowane przetwórstwo owadów i ekstrakcja na skalę przemysłową cennych półproduktów mających potencjał wysokospecjalistycznych i rewolucyjnych aplikacji w medycynie, farmacji czy bioelektronice. A wszystko to zero waste, zeroemisyjnie i w duchu circular economy, bo tak właśnie postrzegam nowoczesne rolnictwo XXI wieku – zapowiada Konrad Włodarczyk, Founder i Co-CEO Proteine Resources.

 

Proteine Resources zakłada osiągnięcie 270 mln zł rocznego przychodu w 2030 r. Pierwszy duży krok w tym kierunku spółka zamierza wykonać już w przyszłym roku, kiedy zakończy pierwszy ważny etap budowy pierwszej fabryki modułowej zlokalizowanej w Polsce i zbliży się do uzyskania mocy wytwórczych na poziomie 800 ton produktu rocznie.

 

– Pierwszych przychodów spodziewamy się w 2026 r., a wyraźnego skoku sprzedaży rok później, ale już teraz zaczynamy kontraktować zamówienia na przyszłą fabrykę, tak aby na start zakładu mieć zapewniony zbyt na 80% mocy produkcyjnych, pozostałe 20% zostawiamy sobie na zapas  – dodaje Bartłomiej Roszkowski.

 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 12:52